A spanyol La Mayora Kutatóintézet munkatársai egy új eljárást dolgoztak ki, amellyel a paradicsom héjából többek között az élelmiszer termékek csomagolására alkalmas biolebomló fóliát lehet előállítani – olvashatjuk a hortidaily.com portálon.

Paradicsomhéjból lebomló fólia

Paradicsomhéjból biolebomló fóliát lehet előállítani – Fotó: pxfuel.com

Az eljárásnak nagy előnye, hogy a konzerviparban hatalmas mennyiségben keletkező és eddig többnyire csak a szeméthalmokat gyarapító paradicsomhéjból hasznos, hiánycikknek számító terméket képes előállítani.

Az új biofólia lehet hidrofób (vagyis víztaszító), fluoreszkáló, gyöngyházfényű és különböző színárnyalatú, sőt úgynevezett „smart" csomagolásra alkalmas és egy fémdoboz belsejében is alkalmazható, egyben korrózióvédelmet nyújtva és akár antibakteriális hatást kifejtve.

Amikor a fólia kezdi elveszíteni eredeti színét, az azt jelenti, hogy vizet szívott magába, szerkezete lazult, és már nem védi kellőképpen a belecsomagolt terméket.

Fentiek alapján világszerte a konzervipari paradicsmtermesztés jövedelmezőségének lényeges javulására lehet számítani. A feltaláló, José Alejandro Heredia azonban azt is hozzátette, hogy az új anyag használata nem tarthat hosszú időn keresztül, mivel a közeli jövőben újabb fejlesztések várhatók, amelyek forradalmasíthatják az élelmiszerek csomagolását.

Indexkép: pxfuel.com