Egy elhagyott színesfémbányába beszivárgott víz tört a felszínre és a bányában lerakódott üledéket magával sodorva jutott a Láposbánya-patakba, ahonnan a Lápos folyóba, majd a Szamosba ömlött. A szennyezés a Szamoson csütörtökön hajnali 1 órakor ért magyar területre Romániából – tájékoztatott az MTI.

Vízszennyezés a Szamoson.

A szennyezett Szamos folyó Szamossályi határában a kompátkelőnél 2021. február 18-án – fotó: MTI/Balázs Attila

A Csengernél hajnali 2 órakor vett mintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti, ám a 4 és 6 órai mintavételi eredmények alapján a szennyezés jelentősen, határérték közeli, illetve alatti értékre csökkent. Cianidot nem tartalmaz a szennyezés.

Szeremcsére nem okozott halpusztulást a nehézfémmel szennyezett bányavíz. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerint, várhatóan péntekre már nem tér el a Szamos vízminősége a megszokottól. A szennyezéscsóvát figyelemmel követik, több szelvényben is folyamatosan mérnek: a határszelvény után Tunyogmatolcson, a Szamos torkolatánál, a Szamos torkolata alatt, és ha a csóva eléri Záhonyt, ott is, valamint Bodrognál és Tiszalöknél is mérnek majd.

Vízszennyezés a Szamoson.

Lerakódott szennyeződés a part menti iszapban, Szamossályi határában a kompátkelőnél 2021. február 18-án – fotó: MTI/Balázs Attila

A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság csütörtök délutáni közleménye szerint a romániai szakemberek is folyamatosan figyelemmel követik a helyzetet, a folyószennyezésért felelős Explo Mining COAL Kft.-t megbírságolják a történtek miatt, és a cégnek a beavatkozási költségeket is fedeznie kell. A vízügyi igazgatóság ugyanakkor azt is közölte, hogy a bezárt bányák és a meddőhányók állandó vízügyi kockázatot jelentenek a térségben, és a hatóság folyamatosan figyelmezteti az illetékeseket a veszélyekre.