Az Agroinform stábja egy Baranya megyei repceföldre látogatott, ahol Csatordai László, a Biolchim Kft. szakmai vezetője bemutatta cégük repcetechnológiáját, amelynek segítségével jelentősen növelhető az állományok kondíciója és termésmennyisége.

Szánj néhány percet az Agroinform videójára, amelyben Móri Richárd, a Baranya megyei Bio-Zselice Kft. ügyvezetője elmondja, milyen tapasztalatai vannak a Biolchim készítményeivel és hatásaival repcekultúrában!

A repce több Biolchim-es kezelést is kapott

Lássuk, miket!

  • Tavaszi kezelés: A Shift nevű készítménnyel, 2 liter/ha dózisával jelentősen növelték a gyökértömeget, szép, erős gyökérnyak fejlődött ki a kezelés hatására. Ez fontos, mert minél nagyobb gyökérnyaka van a repcének, annál bőségesebb termés várható.
  • Kezelés zöldbimbós állapotban: A Nov@ növénykondicionálóval történő kezelés hatására nő a zöld lombfelület és a fotoszintézis aktivitása, ami pozitívan hat a termésmennyiségre. Nem csak zöldbimbós állapotban, de virágzó kultúrában is kijuttatható, mert méhekre nem jelölésköteles. A termék további előnye, hogy biogazdálkodók számára is kitűnő választás, mert rendelkezik a megfelelő tanúsítvánnyal.

A két készítmény együttes hatásával jelentősen növelhető a kondíció és a termésmennyiség

A Biolchim legtöbb készítménye jól keverhető más termékkel, de kijuttatás előtt keverési próba minden esetben ajánlott. A repce növényvédelménél arra kell figyelni, hogy a repce több, mint egy hónapon keresztül virágzik, nagyon komoly kártevőnyomást kap, és ez ellen védekezni kell.

A termelők a kezelésekor igyekeznek valamilyen lombtrágyát is kijuttatni, attól függően, kinek mit enged meg a pénztárcája vastagsága. A Biolchim kínálatából a Greenleaf B készítményt kiemelte a cég szakértője, mert a termék igen jó komplex bór lombtrágya, de a bórkészítmények közül bármelyik kijuttatható a repceállományokra, pl. a Boromin gel.

Mivel védhetjük a repcét a stresszhatás ellen?

A növényt mindig fontos megvédeni a stresszhatástól, vagy csökkenteni annak intenzitását. A legnagyobb stresszhatás a repce számára a jégverés. Kisebb jégverés esetén indokolttá válik a Nov@ készítmény újbóli kijuttatása, a másik megemlítendő termék a Fylloton aminosavas növénykondicionáló, amely hő- vagy a hidegstressz, vagy akár jégverés esetén is tökéletesen regenerálni tudja a növényeket.

Van néhány új készítmény, amely még nem ivódott be a köztudatba

Érdemes ezekre az újdonságokra odafigyelni, mert több olyan szerepel közöttük, amelynek nagyon jó hatása van a repce fejlődésére. Ilyen pl. a Folicis, amely a becők bekötésében segít. A folsav és egyéb összetevők támogatják a bekötést, ezáltal a magasabb hozamokat. Kertészetekben és szántóföldi termesztésben is hatékonyan használható.

A bórkészítmények virágzó kultúrában minden esetben jó, ha kijuttatásra kerülnek a jobb kötödés érdekében. A Biolchimnek két új készítménye van, amelyre érdemes figyelmet fordítani:

  • az egyik a LOKER TE rézszulfát-, illetve bórtartalmú lombtrágya, ezt elsősorban kertészetekbe és gabonára javasolja kijuttatni a szakértő,
  • a Phylen, aminek engedélyezése folyamatban van, egy aminosavas nitrogéntartalmú növénykondicionáló, amely a magas, szilárd műtrágyaárak esetén igen gazdaságos megoldást jelenthet a nitrogén hatékony utánpótlására.

További információkért pedig fordulj a Biolchim Hungary Kft.-hez a linken található elérhetőségeik valamelyikén!