Általában különböző jelzőkkel illetjük az adott évjáratot, de az idei esztendőben ettől eltekintünk. Miért is tesszük mindezt? Azt gondoljuk, hogy a klimatikus tényezők miatt önmagában véve is egy emlékezetes évjárat marad a 2022.

A csapadékadatok tekintetében november hónappal bezárólag kijelenthetjük, hogy egy hosszabb időszakot figyelembe véve is a legszárazabb esztendő volt az idei a szőlő vegetációs időszakában. Csupán két hónap, az április és a szeptember volt az, amikor tizenhárom év átlagát vizsgálva több csapadék esett. Sajnos nagyon rosszul indult az év, ugyanis a már említett időszakhoz képest az első három hónapban esett a legkevesebb csapadék, beleértve a téli csapadékot is 2022-ben.

szőlő

A klimatikus tényezők miatt önmagában véve is egy emlékezetes évjárat marad a 2022 – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

Két kiemelkedően száraz hónap volt a vegetációban, a május és a július amikor is 40-50 mm-rel kevesebb eső esett a tízen három év átlagához képest. A június hónapot külön ki kell emelni a csapadék szempontjából. Hazánk nem tartozik a legnagyobb területtel rendelkező országok közé, de míg nyugaton 200 mm feletti mennyiség esett, addig keleten 5 mm. Ritkán tapasztalhatunk ilyen szélsőséges csapadékelosztást országunkban. Összefoglalva november végével közel 170 mm mínuszban vagyunk és a talajok mélyebb rétegében vízhiányról beszélhetünk, amely tényező már a szőlő szempontjából is kritikus lehet egyes borvidékeken.

Néhány gondolat a hőmérsékletről, amelyet a szőlő fenológiájának alakulásával együtt szeretnénk áttekinteni. A szőlő fakadása április közepén, végén történt, amely az átlaghoz képest alacsonyabb áprilisi napi középhőmérsékletek átlagának köszönhető. Az érték 9,5 °C volt, ami több mint 20 °C-kal maradt el az utóbbi kilenc év átlagához képest. A szőlő fejlődése májusban rendkívül intenzív volt, naponta több cm hajtásnövekedés volt tapasztalható. Ennek magyarázata az áprilisi csapadék és a fagyosszentek, akik 2022-ben nem hideget, hanem átlag feletti meleget hoztak a 19. héten.

A szőlő virágzása május végén, június elején történt egy átlagos évjáratnak megfelelően. A bogyókötődés és a bogyónövekedés június közepén, végén történt. Fürtzáródás július elején, közepén volt. A szüret pedig augusztus 08-án a Csabagyöngye szedésével kezdődött a Dél-Balatonon. A nyári hónapokban több alkalommal is volt hőségriadó, mint például a 26. héten. A június, július, augusztus hónapokban átlagosan 0,5 °C-al volt magasabb az átlaghőmérséklet, mint a már említett 9 év átlagában.

Növényegészségügyi helyzet. Igencsak furcsa helyzet alakult ki a szőlő növényvédelmében legfontosabb kórokozó, a szőlőlisztharmat a szerepével kapcsolatban az idei évjáratban. Azon borvidékeken, ahol májusban és júniusban elegendő csapadék volt - a Syngenta saját vizsgálataiban ilyen helyszín volt Villány és Mogyoród -, ott nagyon erős fertőzés alakult ki. Azt is mondhatjuk, hogy 2022 a kékfrankos éve volt. Mire gondolunk ezzel az állítással?

Az említett helyszíneken kizárólag a kékfrankos fajtán lehetett a nagyon erős fürt, levél fertőzéseket értékelni. A villányi helyszínen a primér tünet május elején jelent meg, majd viszonylag korán június elején levéltünet, és borsó nagyságban (BBCH 75), június végén kezeletlen parcellákban a fertőzés gyakoriságát és mértékét figyelembe véve 100 %-os kártétel volt tapasztalható.

 Lisztharmat tünet szőlőfürtön

Lisztharmat tünet szőlőfürtön Kisharsány, 2022.06.22. Kékfrankos BBCH 75 (borsó nagyság) – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

A szőlőperonoszpóra és a feketerothadás kórokozói a számukra kedvezőtlen időjárás miatt, nem jelentettek a gyakorlatban számottevő problémát. Természetesen elő-előfordultak tünetek, így például az Alpok alján lévő szőlőperonoszpóra kísérletekben, ahol a június hónapban több, mint 200 mm csapadék esett, vagy a feketerothadás levéltünete július elején az egri borvidéken.

Feketerothadás tünet szőlő levelén

Feketerothadás tünet szőlő levelén Eger, Békési dűlő 2021.07.05. Kékfrankos BBCH 75 (borsó nagyság) – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

A szeptemberi csapadéknak köszönhetően azonban a szürkepenész jelentős kártételt okozott. Főleg azon fajták esetén, amelyek vékony héjjal rendelkeznek, így a nagy mennyiségű csapadék hatására felrepedtek a bogyók és szabad út állt a kórokozó számára. Ebben az időszakban már a szüret időpontjának előrehozatala jelentette az egyetlen megoldást.

Összefoglalva elmondhatjuk a szőlő növényvédelme az tavalyi esztendőben sem volt egyszerű feladat, bízunk benne, hogy a 2023-as év jobb lehetőséget tartogat a termelők számára. Amit megígérhetünk, hogy a Syngenta szakmai támogatására továbbra is számíthatnak!

Készüljön fel a szőlő betegségekre a Syngenta Szőlő betegség-előrejelzéseinek segítségével!

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!

Horváth Tamás

fejlesztőmérnök

Syngenta

syngenta