A glifozát évek óta heves viták kereszttüzében áll. Az USA-ban jelenleg is dollármilliárdos perek zajlanak a glifozát esetleges rákkeltő hatása miatt, nem rég az amerikai bíróság jogosnak ítélte két rákbeteg panaszát, miszerint a non-Hodgkin's lymphoma (NHL) betegségüket a glifozátot tartalmazó gyomirtó szer, a Roundup okozta.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) véleménye, hogy a glifozát növelheti egyes daganattípusok előfordulásának esélyét, ez a kockázat főleg azok esetében áll fenn, akik foglalkozásukból adódóan vannak kitéve a szer hatásainak. Az otthoni kertészkedés szempontjából a glifozát nem jelent kockázatot szerintük.

permetező

2024-től a németek teljesen kivonják a glifozát tartalmú szereket – fotó: Agroinform.hu

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Európai Bizottság és az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) viszont azon az állásponton van, hogy nincs bizonyíték a glifozát rákkeltő mivoltára. Az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) Kockázatértékelési Bizottsága azt mondta ki, hogy a glifozát nem minősíthető rákkeltőnek. Az Európai Unió 2017-ben 5 évvel meg is hosszabbította a glifozát alapú növényvédő szerek engedélyét.

Az EU döntése ellenére Ausztria a közösségben elsőként tiltotta be a glifozát teljeskörű felhasználását idén nyáron, Franciaországban pedig 20 város polgármestere is hasonlóan rendelkezett. Németország lesz a következő uniós tagállam, ahol a szert teljesen betiltják 2024-es határidővel.

A glifozátot a Monsanto fejlesztette ki, ma már több tucat forgalmazója van a hatóanyagnak. A Monsantot nemrég felvásárolta a Bayer. A német vegyipari cég természetesen nem ért egyet a kormány döntésével. A vállalat úgy kommentálta a tiltást, hogy ez a lépés figyelmen kívül hagyja azokat a tudományos alapokon nyugvó hatósági döntéseket, amelyek 40 éven át arra a következtetésre jutottak, hogy a glifozát alkalmazható biztonságosan is.

A glifozát a világon az egyik legtöbbet használt gyomirtó szer hatóanyag. A szer különös előnye, hogy a talaj komolyabb megbolygatása nélkül képes megfékezni a gyomokat, csökkentve ezáltal az üzemanyagköltségeket és a szén-dioxid-kibocsátást. Az Európai Unió engedélye 2020-ban lejár. Meglátjuk, hogy kap-e még egy esélyt a glifozát az európai mezőgazdaságban.