Az Ügynökség szakvéleménye várhatóan pontot tesz a tudományos vitákra, ugyanakkor nem jelenti a hatóanyag azonnali megújítását – erről legkésőbb 6 hónap múlva kell az Európai Bizottságnak döntenie.

2016-ban komoly tudományos, politikai és társadalmi vitát váltott ki a glifozát gyomirtó hatóanyag esetleges rákkeltő hatása. A vegyület engedélye tavaly év közepén lejárt. Bár az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nem talált bizonyítékot a rákkeltő hatásra, a tagállamok közötti véleményeltérés miatt nem sikerült minősített többséggel megszavazni az újrafelvételt. Az Európai Bizottság az ECHA döntésétől tette függővé a hatóanyag további sorsát.

Az ECHA szakvéleménye szerint – megerősítve az EFSA korábbi értékelését – a hatóanyag semmilyen mértékben nem minősíthető rákkeltőnek. A molekula sem a karcinogén 1A (emberen bizonyított), sem az 1B (állatokon bizonyított), sem a 2-es (bizonytalan) kategóriába nem kerülhet. A glifozát nem minősíthető sem karcinogén (rákkeltő), sem mutagén (genetikai mutációt okozó), sem reprotoxikus (szaporodási képességeket károsító) hatásúnak.

növényvédelem

Már egy éve zajlik a vita a glifozát egészségkárosító hatásáról – fotó: Shutterstock

Összhangban a jelenlegi besorolással, a Kockázatértékelési Bizottság a „H318 súlyos szemkárosodást okoz” és a „H411 mérgező a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz” veszély mondatokra tesz javaslatot.

Lényeges, hogy az ECHA értékelése a glifozátsavra, mint hatóanyagra vonatkozik. A készítményekben a hatóanyag só formájában, és 100%-nál kisebb arányban van jelen, így azok ennél enyhébb besorolást is kaphatnak.

A POE (polietoxilált faggyúamin) segédanyagot tartalmazó glifozát hatóanyagú készítmények engedélyét korábban visszavonta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A glifozát sorsától függetlenül, a POE segédanyag továbbra is tiltott az Unió területén, így a visszavont engedélyű 24 termék már csak 2017. május 31-ig forgalmazható és 2017. november 30-ig használható fel.

A glifozát hatóanyag engedélyének megújításáról legkésőbb 6 hónap múlva kell az Európai Bizottságnak döntenie.