Hogyan alakultak az egységes kérelem során az AÖP gyakorlatok, melyek voltak a legnépszerűbbek?

A 2023-as támogatási évben az egyik legnagyobb újdonságot Agro-ökológiai Program (AÖP) jelentette. A Magyar Államkincstárhoz beérkezett kérelmezési adatok alapján elmondható: várakozáson felül teljesített az AÖP. Az utolsó napokban óriási ugrás volt tapasztalható a kérelembeadásban. Több mint 4 millió hektárra (4 072 055,21 ha) érkezett támogatási igény, 62 075 db ügyfélkérelmen keresztül.

Földhasználati kategóriánként az eredmények az alábbiak:

 • Szántó földhasználati kategória: 3 489 948,42 ha
 • Egyéb (nem Natura 2000) gyep földhasználati kategória: 247 607,56 ha
 • Natura 2000 gyep földhasználati kategória: 240 391,68 ha
 • Ültetvény földhasználati kategória: 94 107,55 ha

Szántó esetében a legnépszerűbb gyakorlatok a következők voltak:

 • Növénytermesztés diverzifikációja;
 • Mikrobiológiai készítmények alkalmazása szántóföldi területen;
 • Talaj- és növénykondícionáló szerek, nitrogénmegkötő készítmények alkalmazása szántóföldi területen.

Gyepek esetében a gyakorlatok sorrendje a következő volt:

 • Az extenzív gyepek legalább évi egyszeri kaszálása;
 • Gyepek megőrzése;
 • Pásztoroló illetve szakaszos legeltetés;
 • Kizárólag alternáló kasza használata.

Ültetvények esetében a legnépszerűbb gyakorlatok:

 • Ültetvények talajtakarása évelő kultúrák fenntartásával vagy gyepesítéssel;
 • Mikrobiológiai készítmények alkalmazása ültetvényekben;
 • Méhekre veszélyes szerek használati tilalma ültetvényekben

szántóföld

Szántó művelési ágban a növénytermesztés diverzifikációja volt a legnépszerűbb gyakorlat – Fotó: Shutterstock

Az egységes kérelem benyújtása után milyen tapasztalatokról lehet beszámolni az Agrö-ökológiai Program kapcsán, várható-e, hogy változások lesznek a jövő évi szabályrendszerben?

Az AÖP keretén belül választott gyakorlatok számai is azt mutatják, hogy mindegyik gyakorlatnak van létjogosultsága, és nem kizárólag a „minimalista" megközelítésben gondolkodnak a termelők. Felismerték a lehetőséget, illetve a logikus kapcsolatot e támogatási forma és a környezeti kihívások között. Az eddig beérkezett információk és tapasztalatok azt sugallják, hogy a szabályrendszert tovább kell finomítanunk, így várhatóak lesznek változások. Szeretnénk megadni a lehetőségét annak, hogy a gazdálkodók még több gyakorlat közül tudjanak választani az új programhoz való sikeres alkalmazkodás érdekében. Például

bővülni fognak a gyepes gyakorlatok, és létrehozzuk a „különleges állandó kultúra" kategóriát is, elsősorban a faültetvények miatt.


Az alternáló kasza használatával kapcsolatban nagyon sok gazdálkodói véleményt, sok kritikát lehet olvasni a fórumokon. Lesz-e jövőre ebben a választható gyakorlatban valamilyen változás?

Sajnos azt tapasztaljuk, hogy több félreértés övezi ezt a gyakorlatot. Az alternáló kasza meghatározásakor a hangsúly a kasza vágószerkezetén van, melynek alternáló késeknek kell lennie. Az alapelv az, hogy a kaszálásnak kíméletesnek kell lennie, ettől lesz „agro–ökológiai" a gyakorlat. Az említett félreértések közé tartozik pl. a vágóasztalos alternáló kaszák besorolása. Ezek is alternáló kaszák – tehát nem csak pici és törékeny, függesztett alternáló kaszák használhatók ebben a gyakorlatban. A jövőben egyébként itt is várhatóak bővítések, kiegészítések.

A mikrobiológiai készítmények és növénykondicionálók esetében miért kötelező az engedélyokiratban lévő ajánlások betartása, ha azok csak ajánlások? Lesz-e ebben változás a jövő évben?

Mikrobiológiai készítmények és kondicionálók használatával kapcsolatban több alkalommal is tájékoztatást adtunk. A kérelembeadási időszak előtt és alatti is többször felmerült, hogy ezeket a készítményeket hogyan kell megfelelően alkalmazni.

Gyakori, hogy az engedélyokirat szóhasználatában az „ajánlott" kifejezés jelenik meg; akár a dózis, akár a kezelések száma tekintetében. Ezek a dózisok és kezelésszámok azonban ugyanolyan kötelező paramétereknek tekintendők az AÖP gyakorlatainak teljesítése keretében, mint bármely más szabály.

Az engedélyokirat ugyanis ellenőrzött körülmények között elvégzett, objektív hatásossági és hatékonysági vizsgálatok eredményein alapul. Ennélfogva az egyetlen hivatalos dokumentum, amihez a gyakorlati felhasználást igazítani kell.

Az engedélyokiratban foglaltaktól eltérni akkor sincs lehetőség az AÖP-ben, ha a gyártó vagy a forgalmazó erre kifejezett javaslatokat fogalmaz meg.

Amennyiben például egy készítmény 2-4 kezelést és kezelésenként 10-30 liter/hektár dózist határoz meg, úgy az AÖP keretében akkor fogadható el teljesítésként a készítmény kijuttatása, ha legalább 2 alkalommal és alkalmanként legalább 10 liter/hektár dózissal juttatták ki a megfelelő kultúrában. Amennyiben az engedélyokirat napszakra, évszakra, a kijuttatás technológiájára vagy bármely egyéb körülményre nézve további előírásokat fogalmaz meg, úgy azokat maradéktalanul be kell tartani. Ha ezzel a gyártó/forgalmazó nem ért egyet, akkor lehetősége van kérelmezni az engedélyokirat módosítását, ill. új hatósági vizsgálat lefolytatását az engedélyező hatóságnál.