Rekordkifizetéssel zárta a tavalyi évet az ágazat, az agrártámogatások folyósítása az idén is ütemterv szerint halad – jelezte Juhász Anikó az Agrárminisztérium sajtóközleményében.

Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hozzátette, hogy a tavalyi egységes kérelmekhez kapcsolódóan több mint 33 ezer gazdálkodónak, összesen közel 42 milliárd forintot fizetett már ki a Magyar Államkincstár ebben az évben is.

Juhász Anikó az Agrárközösség – MATE roadshow keretében szervezett szakmai rendezvény gyöngyösi állomásán elmondta, hogy a Közös Agrárpolitika új feltételrendszere jelentős alkalmazkodást igényel mind a végrehajtásban közreműködő intézményrendszer, mind a gazdálkodók oldaláról. Ugyanakkor a kifizetések időarányos teljesítése és azok összege is tartja a szintet az előző évhez képest – derül ki a sajtóközleményből.


Kitért arra is, hogy a következő támogatási évben a gazdálkodási naplóban lévő, a kifizetéshez szükséges adatok elektronikus benyújtása új alapokra kerül az agrártámogatási rendszer idei tanulóévének tapasztalatai alapján. Az Agrárminisztérium honlapján, szerdán este közzétettek szerint március 14-ig adategyeztetéssel biztosított minden termelő számára, hogy eleget tegyen a kötelezettségének, amely támogatási jogosultsági feltétel a 2023. évi egységes kérelmek főbb jogcímeinél. Az adatok egyeztetetése a Nébih-en keresztül teljesíthető – idézi a sajtóközlemény Juhász Anikót.

Indexkép: Shutterstock