A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjéről szóló 54/2023. (IX.13.) AM rendelet 68. § (4) bekezdése alapján megkezdte „Az erdőpotenciált veszélyeztető biotikus és abiotikus károk megelőzése" című (KAP-RD41-1-24 kódszámú) pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetését.

A tervezet szerint támogatási kérelmet az érintett erdőrészletre jóváhagyott erdőtervvel rendelkező, az erdészeti hatóság által jogerősen nyilvántartásba vett erdőgazdálkodó nyújthat be.

A felhívás keretében támogatási kérelem nyújtható be

  • Tűzpászta kialakítására és fenntartására vagy továbbfejlesztésére és fenntartására, tűzivíz tároló, vízvisszatartást célzó létesítmények (tókák) létrehozására;
  • Biotikus károkozók és kórokozók elleni biológiai vagy vegyszeres védekezésre;
  • Fenyő tisztítási anyag kihordására;
  • Kiemelt tűzvédelmi kockázatot jelentő állományokban tuskósorok lehordására vagy talajban történő felaprítására.

Vissza nem térítendő, egységköltség alapú átalány támogatás kérelmének benyújtására 2024-től évente kétszer lesz lehetőség.

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 3,9 milliárd forint.

A közzétett tervezet szerint a támogatás a támogatási kérelem benyújtását megelőzően megkezdett művelethez nem igényelhető.

A támogatási kérelem benyújtását megelőzően megkezdett művelet a kérelem megkezdéssel érintett részének elutasítását vonja maga után. A művelet megvalósítását a támogatási kérelem benyújtását követő napon a kedvezményezett saját felelősségére megkezdheti, de a művelet megkezdése nincs befolyással a támogatási kérelem értékelésére, és nem jelent előnyt annak elbírálása során, továbbá nem garantálja az igényelt támogatás elnyerését.

További információk és részletek itt olvashatók.

Hirdetés –

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

Indexkép: Shutterstock