Az anyatehéntartás-támogatást igénylő állattartóknak idén is nagy segítséget ad a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A támogatás feltételeként megszabott, szaporítási eseményekre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése sosem volt ennyire egyszerű. Az intézkedés jelentősen megkönnyíti a gazdák számára, hogy teljesítsék a támogatási rendeletben foglalt adminisztrációs feladataikat. Legegyszerűbben még mindig a webENAR felületen tehetnek eleget a kötelezettségeiknek.

December 1-től él a rendszer

A Nébih 2023. december 1-től az ügyfelek bejelentéseit már előremenően is képes fogadni és regisztrálni a Termékenyítési Rendszerben (TER). A hibátlan adatszolgáltatásról a szarvasmarhatartóknak december 31-ig kell gondoskodniuk. A Nébih ezt azzal könnyíti meg, hogy a normál ügyintézési rendtől eltérően: 2023. december 1. és 2023. december 31. között az érintettek előremenően is eleget tehetnek az adatszolgáltatási kötelezettségeiknek. Az adminisztrációs feladatok teljesítése év végi teljesítése tehát nem lehet akadály.


Van, amit ez a lehetőség most nem érint

Kiemelték, hogy a mostani módosítás a mesterséges termékenyítések bejelentését nem érinti, tehát a „2201- Termékenyítési napló" és a „2202 – Termékenyítési jegy" csak és kizárólag az eseményeket követően adhatóak be.

A „2210 – Háremszerű és szabad pároztatás módosító lap" és „2204 – Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő lap" esetében viszont a fent említettek szerint 2023 decemberében előremenően benyújthatóak a Termékenyítési Rendszerbe (TER).

Újabb könnyítéseket jelentett be a Nébih - fotó: pexels.com

A Nébih felhívta a figyelmet arra, hogy a webENAR felületen ugyanúgy lehetőség van regisztrálni a támogatáshoz kötődő szaporítási eseményeket. A felületen beküldött bejelentések ugyanis sokkal gyorsabbá és gördülékenyebbé teszik az ügyintézést. A weboldalon ugyanis csak hibátlan adatokkal adhatóak be a bejelentések, emellett a beküldést követően azonnal láthatóvá is válnak a Termékenyítési Rendszerben.