Birkner Zoltán elmondta: a tématerületi programokkal azt szeretné a kormány elérni, hogy magyar állami egyetemek, illetve magyar állami kutatóintézetek egy adott vagy több témának nemzetközi szinten is a centrumává váljanak, így átívelhetők akár tudományterületek és intézmények is. A feladatra 14,6 milliárd forintot osztanak szét az idén 26 intézmény között – közölte az NKFIH elnöke.

Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója arról beszélt, hogy a fehérjetakarmány-programjukkal pályáztak a támogatásra, amely hozzájárulhat a magyar mezőgazdaság minőségi és mennyiségi fejlődéséhez, a társadalom jólétének erősítéséhez. Célja helyettesíteni, kiváltani, esetleg kiegészíteni a Magyarországon használt, nagyrészt importból származó GMO-s szójafehérjét.

NAIK

Gyuricza Csaba: a fehérjetakarmány-program célja kiváltani, esetleg kiegészíteni a Magyarországon használt, nagyrészt importból származó GMO-s szójafehérjét – fotó: Agroinform.hu

Hozzátette, hogy ezt a célt az alaptörvény is rögzítette, amely szerint Magyarország mezőgazdasága jövőjét GMO-mentesen képzeli el. Ehhez a mezőgazdasági alapanyag-előállításban szinte minden rendelkezésre áll, kivéve a GMO-mentes fehérjeforrás – fűzte hozzá.

NAIK

Magyarország mezőgazdasága jövőjét továbbra is GMO-mentesen képzeli el – fotó: Agroinform.hu

A NAIK vezetője beszélt arról, hogy az importált szóját a magyar mezőgazdaságból kiváltani teljesen nem lehet, de vannak alternatív megoldások, és ezeket célozza meg a kutatási program. Azt kutatják majd, hogyan lehet GMO-mentesen magyar forrásból hasonló összetételű takarmányokkal kiegészíteni a szójatakarmányt – tette hozzá.