A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) nemrég közleményben bírálta a támogatások idei évi kifizetését. A szövetség szerint több hónapot csúsznak a kifizetések azóta, hogy a Magyar Államkincstár integrálta az MVH-t: míg az előző években már áprilisban utalták a támogatási pénzeket, addig idén sokan még egyáltalán nem jutottak hozzá a nekik megítélt támogatásokhoz. A MOSZ úgy véli, hogy a zöldítési támogatás kifizetésében különösen nagy a lemaradás, a tagszervezeteik visszajelzései alapján sok esetben a megítélt támogatás 50-60%-át sem kapták meg a termelők. Egyes termeléshez kötött támogatások utalása el sem kezdődött és 2017-ben agrár környezetgazdálkodási (AKG) kifizetés sem volt.


A Magyar Államkincstár (MÁK) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megkeresésére reagált a közleményben írtakra. A MÁK szerint a gazdák azért érezhetik, hogy idén lassabbak a kifizetések, mert más ütemezésben és nem egyszerre zajlanak. Mint írták, az új Közös Agrárpolitika bevezetése óta a korábbiaktól eltérően a területalapú támogatás (SAPS) és a zöldítés különvált. Ez okozza a megszokottól eltérő ütemezést, ami – ahogy írják – okozhat esetleg nehézséget a gazdálkodóknak, de ez nem befolyásolja a kifizetések folyamatos, határidőben történő végrehajtását.

A MÁK úgy fogalmazott: „Nincs késedelem és nem is várható késedelem a kifizetések terén, a területalapú és a termeléshez kötött támogatásoknál a tavalyi támogatási szintnél magasabb értékben teljesített kifizetéseket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, illetve a beolvadásos különválást követően a Magyar Államkincstár."

támogatás

Az Államkincstár azt közölte, hogy tartják magukat a kifizetések tervezett üteméhez – fotó: Shutterstock

Az Államkincstár közölte: "Folyamatos a 2016-ban benyújtott kérelmek ügyintézése és a kifizetés. Eddig több mint 340 ezer kérelemre hagyott jóvá a Magyar Államkincstár 320 milliárd forintot meghaladó összeget. Kistermelői támogatásra a 42 ezer ügyfélből több mint 38 ezer ügyfél részére utalt támogatást. SAPS támogatás esetében több mint 126 ezer gazdálkodó kapott már kifizetést, az összeg mintegy 90 százalékát kifizette a hivatal. A 2016. évi egységes kérelemhez kapcsolódóan az MVH 287 milliárd forintot fizetett ki előlegként, illetve részfizetésként a gazdálkodóknak 2016. december 31-ig, ami közel 100 milliárd forinttal haladta meg a tervezettet. Zöldítésre 120 ezer ügyfélnek volt kifizetés 70 milliárd forintot meghaladó mértékben, a kifizetések folyamatosak. Idén már több mint 15 milliárd forintot utalt a Magyar Államkincstár zöldítés jogcímre."

,,A Magyar Államkincstár 2017. január 1. és 2017. április 6-a között közel 70 milliárd forintot kifizetett a gazdák részére. Amint azt a számok is igazolják, a kifizető szervet érintő átalakítás ellenére a támogatások utalása folyamatos volt, és jelenleg is minden lehetséges erőforrást a fennmaradó jogos támogatások gördülékeny kifizetésére fordít a Magyar Államkincstár” – írták.