A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja támogatni, közel 170 fővel bővítette falugazdász-hálózatát, így már mintegy 700 falugazdász segíti az egységes kérelmek 2024. április 10-től június 10-ig tartó beadását. Az egységes kérelmek kétharmadát, megközelítőleg 110 ezret minden évben a NAK falugazdászai adják be.

mezőgazdasági terület

A kérelembeadás során 44 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni – fotó: pixabay.com

Április 10-én kezdődött az egységes kérelmek benyújtási időszaka. A tavalyi évhez hasonlóan idén sem alkalmazzák a beadási időszak utolsó szakaszában a korábban megszokott, munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentéssel járó szankciót, a kérelmek június 10-ig adhatók be (mivel a határidő, június 9. vasárnapra esik). Az ezt követően beadott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják.

A kérelembeadás során 44 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén lehet benyújtani. A tavalyi évtől az egységes kérelem és jogcímei esetén kötelezővé vált a teljesen elektronikus kapcsolattartás: a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések, kifogások benyújtásáig csak elektronikus úton lehet iratot benyújtani. A MÁK is elektronikus úton, az ügyfél vagy meghatalmazottja ügyfélkapujára küldi a döntéseket, dokumentumokat, jegyzőkönyveket.


Az uniós Közös Agrárpolitika idén is jelentős mértékben változott, ez befolyásolja az egységes kérelmek beadását is. Az egyik legfontosabb módosítás a kötelező parlagoltatás szabályainak enyhítése: gazdálkodók a nem termő területek kijelölésére vonatkozó kötelezettséget úgy is teljesíthetik, hogy szántóterületük 4%-án nitrogénmegkötő növényt (például lencsét, borsót, egyéb pillangóst) és/vagy köztes kultúrát (ökológiai másodvetés) termesztenek növényvédő szerek használata nélkül.

Az 5 hektár alatti területtel és legfeljebb háztartási igények kielégítésére elegendő állatállománnyal rendelkező termelők esetében pedig egyszerűsített ellenőrzési rendszer lép életbe.

További változás, hogy bővülnek a tavalyi évben bevezetett agro-ökológiai program (AÖP) választható gyakorlatai, amelyek teljesítése fejében többlettámogatást kapnak a gazdák.

Gyepek esetében újdonság az „őshonos haszonállatokkal történő legeltetés” és a „kaszálás során legalább 10 cm-es tarlómagasság meghagyása”. A korábbi „kizárólag alternáló kasza használata” című gyakorlat kiegészült egy új lehetőséggel, a „hátsó felfüggesztésű, illetve vontatott, szársértő nélküli kasza használatával”.

Ültetvények esetében a „biológiai ágens használata” gyakorlat bővült a „feromon légtértelítési eszköz használata” lehetőségével.

Az AÖP esetében új földhasználati kategória is megjelent, a különleges állandó kultúra, amely alapvetően energetikai ültetvényeket, ipari fásításokat, energianád ültetvényeket foglal magában. Így az idei évtől már ezekre a területekre is lehet vállalást tenni. Az egységes kérelem kitöltésekor a termelőknek már jelölni szükséges, hogy gazdaságukban mely vállalásokat teszik, illetve annak melyik részén (tábláján) szeretnénk azokat megvalósítani.

Hirdetés – gordius

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

 

Szintén kedvező változás, hogy AÖP meg nem felelés/nem teljesítés esetén nincs teljes támogatásmegvonás, hanem ún. sávos szankcionálási rendszert alkalmaznak. Így a gazdaság jellegétől, méretétől és a meg nem felelés mértékétől függ a támogatáscsökkenés. Ez a szankciórendszer visszamenőlegesen, a 2023-ban benyújtott kérelmekre is vonatkozik.

Az egységes kérelmekkel kapcsolatban bővebb információk érhetők el a NAK portálján: https://www.nak.hu/ek-2024

A NAK kéri tagjait, hogy a kérelembeadási időszakra tekintettel az őstermelői tevékenységgel kapcsolatos ügyekkel csak sürgős és indokolt eseteben keressék falugazdászukat. Az ügyfélkapuval rendelkező tagok számára elérhető a Nébih honlapján az elektronikus úton kezdeményezhető őstermelői ügyintézés.