Az elmúlt években a Vidékfejlesztési Program keretében széleskörű támogatási lehetőségek álltak rendelkezésre a mezőgazdasági- és a feldolgozó üzemek energetikai célú korszerűsítéséhez.

A kapcsolódó pályázati felhívások értelmében az energiafelhasználás csökkentését célzó tevékenységek esetén legalább 10% fajlagos energiahatékonyság javulás teljesítése elvárás, de a kedvezményezettek további, magasabb mértékű vállalásokat is tehettek. A projektek fizikai befejezését követően – a kapcsolódó, hatályos jogszabályok előírásainak figyelembe vételével – el kell készíttetni, illetve be kell nyújtani épületenergetikai tanúsítványt, illetve a fajlagos energiajavulás teljesülését alátámasztó számításokat.

A vonatkozó pályázati felhívások műszaki-szakmai előírásainak alapját képező jogszabályok viszont módosultak!

Hirdetés – 

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

Az ÉKM rendelet felváltja a TNM rendeletet, és új alapokra helyezi az épületenergetikai szabályozást. Eltörli a korábbi szabályozásnak azt az előírását is, hogy jelentős felújítás vagy jelentős bővítés esetén a teljes épületnek meg kell felelnie az épülettechnikai előírásoknak.

Mindezzel együtt fontos, hogy a jelentős felújítások követelményszintje a pályázati rendszerben nyomon követhető, ellenőrizhető legyen, valódi megtakarításokat eredményezzen Magyarország energia-megtakarítási célkitűzései érdekében.


Az ÉKM rendelet értelmében az épületek energetikai jellemzőjét megalapozó számítási módszerek, valamint az ezt alátámasztó jelölések, a számítás során használt fogalmak és tervezési adatok teljes körűen kerültek átdolgozásra (új számítás ITT).

Az IH ezúton hívja fel a figyelmet arra, hogy amennyiben a kedvezményezettek által megvalósítandó beruházás tartalmaz energiahatékonyság javítására vonatkozó projektelemet, úgy a 2023. november 1. napját követően benyújtott záró kifizetési igényléshez és/vagy a projektfenntartáshoz kapcsolódóan már az ÉKM rendelet 10.§. (3) bekezdés figyelembevételével elkészített – az energiajavulás teljesülését alátámasztó – számítások, dokumentumok benyújtása szükséges.

További részletek a palyazat.gov.hu-n megjelent közleményben.

Indexkép: Shutterstock