A másik jellemző dolog a vállalkozásra a nagy innovatív és megújuló készség és képesség. Ezt az is mutatja, hogy a válság eddig eltelt időszakában, 2007-13 között 2.8 milliárd forintot fordított az Agri-Corn Kft. a Monostorpályiban lévő telephely fejlesztésére. Új tároló silókat, szárítót, új malmot építettek és a régi malomépület átalakításával új kukoricaolaj üzem is létesült. A most folyó legújabb fejlesztés pedig a gluténmentes tésztagyár létrehozása.



Vaszkó László ügyvezető igazgató, Agri – Corn Kft.

A cégnek 2007-ben az éves árbevétele 835 millió Ft volt, 2013-ra pedig a folyamatos növekedés mellett elérte a 1.7 milliárd Ft-ot. Ez úgy volt elérhető, hogy az új malom hatékonyabban dolgozik, szélesebb termékskálát állít elő és megjelent egy új termék : a kukoricaolaj. A családi vállalkozás fokozottan kiveszi a részét a társadalmi kötelezettség vállalásban.

A társaság 2007 és 13 között 720 millió Ft adót és járulékot fizetett be a helyi és a központi költségvetésbe úgy, hogy 2007-ben az összes adó nagysága csak 33.5 millió Ft volt. 2013-ban viszont az éves befizetett adó elérte a 284.4 millió Ft-ot, miközben az egész világ gazdaságát a recesszió jellemzi.

A Kft hosszú évek óta átlagosan 26 főt alkalmaz. A kollégák viszonyát a céghez és a cég viszonyát a kollégákhoz egy szám mutatja legjobban. Átlagosan 9.1 éve dolgoznak ebben a vállalkozásban a munkatársak. Senki nem dolgozik minimálbéren. A lehetőségekhez képest folyamatosan növekedtek a jövedelmek, 6 év alatt 37.5%-al.

A most átadott 2200 m2-es üzemcsarnokban Magyarország első ipari méretű gluténmentes tésztagyára fog működni. A fejlesztés a technológiával együtt 1,2 milliárd forint nagyságú, ennek az összegnek a 65 százaléka uniós támogatás.

Az üzem kapacitását 4000 tonna/év-re tervezi a cég. Azt várjuk, hogy a tészta piacra lépésével 3 év alatt a jelenlegi árbevételüket meg tudjuk duplázni, az exportot pedig megháromszorozni. -  mondta az átadáson Vaszkó László, az Agri-Corn Kft. ügyvezetője. Jelenleg a technológia közbeszerzési eljárása folyik, a három gyártósor befogadására alkalmas csarnokban és a tervek szerint szeptemberben kezdődik el az üzemszerű termelés. A cég tulajdonosai azt remélik, hogy az új tésztagyár éves árbevétele eléri majd a 2,4 milliárd forintot.

A Debreceni Egyetemmel együttműködve alakították ki a termékcsaládot, a gyártási technológia egyes elemeit és piackutatást is végeztek ezekre a termékekre vonatkozóan. Jelenleg úgy látszik, hogy a 100%-ban kukoricából készült tésztákra van igény mind a hazai, mind pedig a nemzetközi piacon. A regisztrált gluténérzékenyek száma ugyanis a legutóbbi felmérés szerint Európában eléri a lakosság 2%-át. Nekik és családjuknak jelent majd óriási segítséget ez az élelmiszer.



Balról jobbra:
Vaszkó Péter, az Agri – Corn Kft. képviseletében, Dr. Czomba Sándor, Dr.Vitányi István, Szabó József



Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a csarnokavatón elmondta, az új üzem átadása közvetlenül 20 új munkahelyet teremt majd, a beszállítókkal együtt viszont több száz család megélhetéséhez járul hozzá a térségben. Az államtitkár szerint a mezőgazdaságban a következő években még nagyon komoly lehetőségek rejlenek  és a jövőben is a jelenlegi kormány legfontosabb célja a mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítése.

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő példaértékűnek nevezte a román határ mentén elterülő kistelepülésen megvalósuló fejlesztéseket. Emlékezetett rá, hogy múlt év őszén önkormányzati tulajdonban lévő naperőművet adtak át Monostorpályiban: az évi 300 ezer kilowattóra áramot előállító, 195 millió forintos beruházás az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Szabó József, a település független polgármestere egy örömteli hírt is megosztott a hallgatósággal, bejelentette: eredményesen lezárult Monostorpályi, Hosszúpályi és Hajdúbagos közös csatorna-beruházásnak közbeszerzési eljárása. Az új csatornára köthet rá majd az Agri-Corn üzeme, amely még jobb körülményeket teremt majd az itt dolgozóknak.

Debrecen, 2014. március 26.