Az Agárminisztérium készített egy olyan tájékoztató anyagot, amely a magyar és a többi uniós tagállam agrártámogatási rendszerében lévő feltételeket, így a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásainak vagy az Agro-ökológiai Program összehasonlítását mutatja be (kap.mnvh.eu).

Ebből a rövid összeállításból jól látható, mit kell az Európai Unió más tagállamaiban, illetve Magyarországon teljesítenie a gazdálkodóknak a támogatások eléréséhez. Választ kaphatnak az érdeklődök például arra, hogy hol vannak a hazai támogatási szintek a többi uniós tagállammal összevetve az egyes közvetlen területalapú támogatások, így az alaptámogatás, az újraelosztó támogatás  vagy éppen a fiatal gazda támogatás esetében.

A tájékoztató anyag INNEN tölthető le.

Néhány érdekes információ

Azon tagállamok közül, amelyek magas termeléshez kötött támogatást (CIS – termeléshez kötött támogatás szürke színnel,  BISS – alaptámogatás, világoskékkel) fizetnek, hazánk tudta megőrizni az egyik legmagasabb alaptámogatási összeget. Az AÖP egyik legalacsonyabb nálunk (Eco-schemes sötétkékkel):

Talajtakarással kapcsolatos előírások:

Alaptámogatás:

Hirdetés

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

Indexkép: Shutterstock