A bulgáriai, magyarországi, lengyelországi, romániai és szlovákiai gabona- és olajosmag-ágazatnak nyújtandó szükséghelyzeti támogatási intézkedésről EU rendelet, továbbá az Ukrajnából származó kukorica megnövekedett behozatala miatt a mezőgazdasági termelőket érintő gazdasági veszteség kompenzációjáról szóló AM rendelet alapján a kukoricatermelők vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.

Az EU rendelet alapján Magyarország 15 930 000 euró uniós támogatásban részesül.

Ki igényelheti a támogatást?

A támogatás igénybevételére az a mezőgazdasági termelő (kukoricatermelő) jogosult, aki vagy amely

  • a 2022. évi egységes kérelme alapján véglegessé vált döntéssel lezárt, legfeljebb 500 hektár jóváhagyott mezőgazdasági területtel rendelkezik, és ezen belül legfeljebb 100 hektár kukorica (KAL21) termőterület után részesült támogatásban,
  • a TEÁOR'08 alá tartozó tevékenységet folytató vállalkozás részére a 2023. május 15. napjától a 2023. szeptember 15. napjáig terjedő időszakban legalább 10 tonna mennyiségű kukoricát értékesített.

kukorica

Csak a KAL21 hasznosítási kódon jóváhagyott területek után lehet igényelni a támogatást – Fotó: Shutterstock

Fontos, hogy a kukorica termőterületnek kizárólag a mezőgazdasági termelő 2022. évi egységes kérelmében KAL21 hasznosítási kódon jóváhagyott terület minősül, azaz a többi hasznosítási kódon (KAL22-pattogatni való kukorica, KAL23-csemegekukorica, KAL24-silókukorica, KAL25-hibrid kukorica) nyilvántartott terület után támogatás nem vehető igénybe.


Továbbá nem jogosult a támogatást igénybe venni az a termelő, akinek vagy amelynek a kukorica termőterületére a 2022. kárenyhítési év vonatkozásában benyújtott kárenyhítő juttatás iránti kérelmére 100 % mértékű hozamcsökkenést állapítottak meg.

A fenti felsorolás nem teljeskörű, a jogosultsági feltételek teljes listája a Magyar Államkincstár közleményében olvasható!

A kérelem beadása

A kérelem elektronikusan nyútjható be 2023. október 1. és 16. között.

A kérelemnek legalább egy kötelezően csatolandó melléklete van: a támogatási jogosultság megállapításához kötelező, a TEÁOR'08 alá tartozó tevékenységet folytató vállalkozás (vevő) részére a 2023. május 15. napjától a 2023. szeptember 15. napjáig terjedő időszakban 10 tonna mennyiségű kukorica (KAL21) értékesítéséről szóló számla vagy felvásárlási jegy benyújtása. A nyilatkozat innen tölthető le.

Elérési útvonal: Elektronikus kérelemkezelés → Piaci intézkedések → Belpiaci Intézkedések → Kukoricatermelők kompenzációs támogatása menüpont.


Hirdetés – 

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!