Végre megjelent a szövege az Állattartó telepek korszerűsítése pályázat tervezetének, ráadásul nem is egy, egyből két támogatás keretében lehet állattartásra pályázni! Az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása (KAP-RD01a-RD01c-RD01d-RD01e-1-24) pályázat mellett az Állattartó telepek megújításának támogatása (KAP-RD01a-RD01c-RD01d-RD01e-2-24) is társadalmi egyeztetésre került. Mindkét pályázat célja az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozása építési tevékenységekkel és az állattartáshoz szükséges eszközök, gépek, technológiák bevezetésével. További kiemelt cél a járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének kockázatának csökkentése is, ami még mindig nagy problémát jelent az állattartó telepek számára.

A pályázatok között nem sok különbség van, a régóta várt ÁTK az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása pályázat, amelyben jóval nagyobb összegű támogatást lehet igényelni. Ezzel egy időben megnyílik majd az Állattartó telepek megújításának támogatása pályázat is, így összesen akár 1300 állattartó telep is támogatásban részesülhet. A támogatásokról Miklovicz Pétert, a Gordius Solutions Tender Kft. ügyvezetőjét kérdeztük, aki már több, mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik a pályázatok terén, így mindent összegzett, amit csak tudni kell az ÁTK-ról!

Akár 1300 db állattartó telep részesülhet támogatásban a tervezet szerint!

A várva várt ÁTK (Állattartó telepek fejlesztésének támogatása pályázat) keretében igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege 200 millió Ft –  5 milliárd Ft. A támogatási intenzitás: 50-80%. Előleg is igényelhető a támogatási összeg 25%-áig, de legfeljebb 500 millió forintig. A pályázat keretösszege 150 milliárd Ft.

Az Állattartó telepek megújításának támogatása pályázat keretösszege 50 milliárd Ft. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege 30 millió Ft – 200 millió Ft. A támogatási intenzitás: 50-80% Előleg is igényelhető a támogatási összeg 25%-áig, de legfeljebb 50 millió forintig.

ÁTK pályázat

Minden, ami állattartó telephez kapcsolódik, támogatható!

A pályázatban több célterületre igényelhető támogatás, a legfontosabb, hogy most is széleskörű a támogatható állatfajok listája. Támogathatók a baromfifélék (házityúk, pulyka, kacsa, pézsmaréce, lúd, gyöngytyúk), sertésfélék (házi sertés, vaddisznó), szarvasmarhafélék (szarvasmarha és bivaly) és bölény, juh- és kecskefélék, lófélék (ló, szamár, öszvér), nyúl, méh, húshasznosítású galamb, fürj, strucc, emu, fácán, fogoly, valamint csincsilla állatfajok is.

Az önállóan támogatható tevékenységek közül az egyik legfontosabb az állattartó telepek általános korszerűsítése, ezen belül az építéssel járó állattartási technológia kialakítása, mint az állategészségügyhöz és a takarmányozáshoz kapcsolódó, valamint az előállított termék és a takarmány kezelésére szolgáló építéssel és/vagy szereléssel járó technológiák beszerzése és fejlesztése. Emellett támogatható az építéssel nem járó, állattartáshoz kapcsolódó eszközök és gépek beszerzése is, mint a takarmányhoz, állathigiéniához, állategészségügyhöz kapcsolódó eszközök, gépek, illetve az önjáró silózó, szecskázó és kaszáló beszerzése.

A zöld beruházások most is külön célterületet kaptak!

Természetesen idén is támogathatók az energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek, mint a szigetelés, hőtechnikai adottságok javítása, fűtési, hűtési és használati melegvíz rendszerek korszerűsítése, világítás korszerűsítése, illetve az új, energiatakarékos technológiák kiépítése - és persze nem utolsó sorban a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.

Arra viszont fontos figyelni, hogy az energiafelhasználás csökkentését célzó tevékenységek esetében legalább 10% fajlagos energiahatékonysági javulást kell teljesíteni.

Még mindig nem ért véget a támogatható tevékenységek listája!

Támogathatók az ammónia-kibocsátás csökkentését elősegítő fejlesztések, korszerűsítések, eszköz- és gépbeszerzések. A (fedett) trágyatárolók kialakítása csak új állattartó telep létesítése kapcsán, illetve nem működő állattartó telep termelésbe történő bevonását célzó művelet esetén támogatott!

Kiemelt célterület az állattartó telepek járványvédelmi beruházásainak támogatása különböző építéssel és eszközbeszerzési tevékenységek finanszírozásával, sertéságazat esetén pedig további lehetőség adódik a karámok építésére és a sertések mozgási szabadságának növelésére.

Az önállóan támogatható tevékenységek mellett még rengeteg választható tevékenység támogatható, például támogatható a projekt-előkészítés, a mérnöki feladatok, a vagyonvédelem, az üzemen belüli anyagmozgatás, szerves trágya kijuttatása, a termény és takarmány tárolása, immateriális beruházások, illetve további különböző állatfajokhoz kapcsolódó tevékenységek.

Nagyon sok gazdának lesz most lehetősége támogatást igényelni – akár több telepére is!

Mindkét pályázatban azok a mezőgazdasági termelők pályázhatnak, akik a támogatási kérelem benyújtását megelőző (vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkeznek adatokkal, az azt megelőző) teljes lezárt üzleti évben legalább 10 000 euró STÉ üzemmérettel rendelkeznekezt ide kattintva tudod ellenőrizni: STÉ kalkulátor – illetve az adott évben az árbevételük legalább 40%-a mezőgazdasági tevékenységből származott.

Jelen felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására kollektív beruházás keretében is van lehetőség, azonban konzorciumi formában nem lehet pályázni.

A gazdák akár többször is igényelhetnek támogatást különböző megvalósítási helyszínre vonatkozóan, ezeket a kérelmeket természetesen külön szakaszban kell majd benyújtani.

A két pályázat szinte párhuzamosan fut majd egymás mellett!

Az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása pályázat keretében a támogatási kérelmeket 2024. július 30-tól forráskimerülésig, de legkésőbb 2025. március 17-ig lehet benyújtani, különböző szakaszokban.

  1. értékelési szakasz: 2024. július 30. – 2024. augusztus 12.
  2. értékelési szakasz: 2024. augusztus 13. – 2024. augusztus 26.
  3. értékelési szakasz: 2025. február 18 – 2025. március 3.
  4. értékelési szakasz: 2025. március 4. – 2025. március 17.

Az Állattartó telepek megújításának támogatása pályázat keretében pedig 2024. június 25-től forráskimerülésig, de legkésőbb 2025. február 3-ig lehet benyújtani a támogatási kérelmeket, szintén különböző szakaszokban.

  1. értékelési szakasz: 2024. június 25. – 2024. július 8.
  2. értékelési szakasz: 2024. július 9. – 2024. július 22.
  3. értékelési szakasz: 2025. január 7. – 2025. január 20.
  4. értékelési szakasz: 2025. január 21. – 2025. február 3.

A gazdaság megfelelő felkészítésén most milliók múlnak!

A pályázat egyelőre csak társadalmi egyeztetésre jelent meg, de  bármelyik nap véglegesíthetik a hivatalos Felhívást is! Az évek alatt rengeteg gazda erre a támogatásra várt, és vannak, akik évek óta folyamatosan erre készítették fel az állattartó telepüket. Tehát pályázatíróként mindenkinek azt javasoljuk, hogy jelenleg a legjobb amit tehet, az a felkészülés. Utolsó pillanatban járunk, a gazdaság megfelelő felkészítésén milliók múlnak. Bízd szakértőkre a pályázatod biztonságát!

Hirdetés –

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

Indexkép: Shutterstock