Idén, 2024-ben megnyílnak a KAP keretében tervezett támogatások, és a rengeteg változás miatt nehezített terep vár a pályázókra. Körbejártuk a témát, és pályázati szakértőket kérdeztünk arról, hogy mely pontokon bukhat el egy pályázat! Miklovicz Péter, a Gordius Solutions Tender Kft. ügyvezetője több mint 10 éves pályázati tapasztalattal ad tanácsot a 2024-es pályázati dömpingben megjelenő támogatások igényléséhez.

Tényleg igaz a hír, nehezebb lesz a jövőben pályázni?

Rég volt olyan pályázat, ami a kisebb gazdaságok számára is elérhető. Ráadásul a kistermelői törvény is megváltozott, létrejött a kisüzem jogviszony, ami engedi, hogy felvásárolt alapanyagból kerüljön előállításra az élelmiszeripari termék, mindezt jogi személyként. Ennek a hatalmas változásnak köszönhetően az alapanyagot termelők is hatékonyabban tudnak termelni, megnő a kínálat, gyorsabban kerül a termőföldtől az asztalra a termék, és csökken az ár is – hiszen könnyebb a termékhez jutni.

Tehát rengetegen szeretnének ebben a pénzügyi ciklusban pályázatokkal fejlődni, ami azt jelenti, hogy megnő a kereslet a szakemberekre is. Az elkövetkező években már jó előre le lesznek terhelve azok a megbízható szakértők, akiket be kell vonni egy megvalósítási folyamatba, például: kivitelezők, tervezők, mérnökök stb. Ráadásul egyre több szakembert szükséges bevonni, már nem elegendő pár héttel a határidő előtt készülni. Sok a hibalehetőség, bonyolultak a feltételek, az előzetes felkészülés most mindennél fontosabb!

Mire lehet számítani a támogatási kérelmek elbírálásakor?

A bírálói oldal szakértői rengeteg következtetést vontak le az elmúlt évek tapasztalataiból, és a jelenlegi, illetve a jövőben megjelenő támogatásokat már úgy alakítják ki, hogy előzetes felkészülés nélkül szinte lehetetlen nyerni. Ennek az az oka, hogy rengeteg idő megy el a pályázat értékelésére, sokan félkész, hiányos kérelmeket nyújtanak be, mondván, hogy "majd a hiánypótláskor kijavítják a problémákat". Így ebben a pénzügyi ciklusban már jóval nagyobb hangsúlyt helyeznek a felkészülésre, és inkább 1-2 évvel hamarabb hirdetik meg a pályázatokat, de várhatóan nagyon rövid beadási határidővel. Így a tervek szerint mindenkinek jut ideje előkészülni, a megjelenéskor benyújtani lehető legjobb pályázatot, a kifizetések pedig viszonylag gyorsan, fennakadás nélkül mennek majd végbe.

A 2024-es pályázatoknál jóval nagyobb a hangsúlyt kell fektetni a felkészülésre

A 2024-es pályázatoknál jóval nagyobb a hangsúlyt kell fektetni a felkészülésre – Fotó: Shutterstock

Mit jelent pontosan az előzetes felkészülés?

A felkészülés akár több hónapot is igénybe vehet, pályázattól és a projekt méretétől függően. Például az építést igénylő projektek esetében szükséges a műszaki tervdokumentáció, vagy akár más esetekben megvalósítási hatástanulmányokra is szükség van, ezeknek az elkészítése akár 3-6 hónapot is igényel. Laikusként nehéz felmérni, hogy az adott projekt esetében milyen előkészületekre lehet szükség, ezért érdemes már a legelején kiválasztani egy tapasztalt pályázati szakértőt, aki a teljes folyamatot átlátja.

Ebben a pénzügyi ciklusban már látjuk a menetrendet, 2026-ban újra kiírásra kerülnek majd a 2024-ben kiírt pályázatok, nem várható nagy változás. Így gyakorlatilag már most fel lehet készülni ezekre is. Fontos elosztani a különböző támogatások igénylését, például most érdemes lehet pályázni egy gyümölcsültetvény megújítására, és két év múlva ennek a gyümölcsnek a feldolgozására. Így jobban eloszlik az önerő és a vállalt kötelezettség, könnyebb csúsztatva, kánonban lebonyolítani a két fenntartási időszakot, de ennek a pontos megtervezése a pályázati stratégia felépítésének a része.

Mit tehetnek a pályázók az előzetes felkészülés során? Mik a buktatók?

A pályázó leginkább önmagát tudja megbuktatni, méghozzá azzal, ha mindent háttérbe szorít azért, hogy nyerjen a pályázata. A pályázatok olyan támogatások, amelyek a jelenlegi gazdaságunkat előre lendítik. Ha valaki csak a pénz elnyeréséért tesz olyan kötelező vállalásokat, amelyek nincsenek összhangban a saját céljaival, akkor nagy bajban lesz, amikor ezeket be is kell tartania. Márpedig a kötelező vállalások megszegése esetén előfordulhat, hogy utólag akár a teljes támogatási összeget vissza kell fizetni, ugyanis jogosulatlanná válik a pályázó! Egy beruházási pályázatnál ez akár több száz millió forint is lehet! A cél mindig az, hogy a gazdaságot és az üzememet megfelelő léptékben és ésszerű keretek között lehessen fejleszteni, ehhez egy eszköz a pályázat.

Mi a különbség a nyertes és nyertes pályázat között?

Sokszor hangsúlyoztuk már a megfelelő szakember kiválasztását, de ez is sarkalatos pontja egy nyertes és megvalósítható pályázatnak. A csillagokat gyakorlatilag bárki le tudja ígérni, de nyertes és megvalósítható pályázatot már annál nehezebb írni. Egyedül nem érdemes belevágni, sőt a könyvelő sem tud ebben segíteni, pályázatírók foglalkoznak ezzel a külön szakmával. A kérelemnek rengeteg formai követelménynek kell megfelelnie, továbbá szükséges piacfelmérést, pénzügyi és üzleti tervet is készíteni. Ráadásul a "pályázatírás" szó megtévesztő, nem egy pár oldalas leírásra van szükség az elképzelésekről. A támogatási kérelem egy nyers, számokból és adatokból álló dokumentum, ami alátámasztja, hogy a projekt támogatásra érdemes, fellendíti a környék gazdaságát, csökkenti a munkanélküliséget, növeli a GDP-t, és ezáltal erősíti az ország helyzetét. Érdemes tehát olyan szakértőre bízni a támogatást, aki sokéves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen.

Hogyan lehet helyrehozni a már nyertes, de nem megvalósítható pályázatot?

Nehezen. A pályázatírók sem mindenhatók, úgyhogy ilyen esetben nem feltétlen tudunk segíteni, főleg ha teljesen más projekt valósult meg, vagy nem kerültek betartásra a jogszabályok. Ezért tanácsoljuk minden pályázni vágyónak, hogy időben kezdjen bele a felkészülésbe, és ha nem érzi valahol biztonságban a projektjét, vagy megvalósíthatatlannak tűnnek a pályázatban vállaltak, akkor mindenképp kérjen másodvéleményt a pályázatról.

Összegezve milyen tanácsot adnál a pályázni vágyóknak?

Minél hamarabb érdemes felkeresni egy megfelelő tapasztalattal és referenciával rendelkező pályázatíró szakembert. A segítségével kiválasztani a jelenleg prioritást élvező beruházást, és ennek fényében belekezdeni a felkészülésbe már most!

Gordius Solutions Tender Kft. rendkívüli tapasztalattal rendelkezik a mezőgazdasági pályázatok megírásában és megvalósításában.

Győződj meg magad arról, hogy kit érdemes választani a pályázatíró-piacon, ezeket a szempontokat mérlegeld: referenciákinternetes vélemények, a cég alapításának ideje, árbevétel, munkatársak.