Megjelent a Magyar Államkincstár 8/2024. (II. 15.) számú közleménye a tenyészkoca állatjóléti támogatása igénybevételének feltételeiről és a 2024/2025. támogatási évre vonatkozó támogatási kérelem benyújtásáról.

A közleményben kitérnek arra, hogy a tenyészkoca állatjóléti támogatása igénybevételének feltételeiről szóló 7/2015. (III. 11.) FM rendelet alapján a tenyészkoca tartása során az igénylők az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás ellentételezésére – az előírtnál nagyobb férőhely; előírtnál jobb mikroklíma paraméter értékek; kártevő- és légyirtás; megnövelt fényerő; továbbá takarmányozáshoz ivóvíz minőségű víz biztosításáravissza nem térítendő állami támogatást vehetnek igénybe, amennyiben vállalják a támogatott tevékenység öt éven át történő folytatását.

Támogatási kérelmet csak azon igénylő nyújthat be, aki/amely a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvényben foglalt nyilvántartásba vételi kötelezettségének eleget tett. Továbbá az elektronikus benyújtással összefüggésben a Kincstár által üzemeltetett elektronikus kérelemkitöltő felületen évente egyszer kötelező az ügyfél-nyilvántartási adatokat érintő adategyeztetése.


Meddig kell benyújtani a kérelmet?

Egy igénylő az adott támogatási évben kizárólag egy támogatási kérelmet nyújthat be az elektronikus kérelemkitöltő felületen.

A Kincstár erre a célra kialakított elektronikus űrlapján a 2024/2025. támogatási évre

2024. március 16. 09:00:00 és 2024. március 31. 23:59:59 között nyújtható be.

(Mivel 2024. március 31-én a Kincstárnál a munka szünetel, így a támogatási kérelmeket legkésőbb 2024. április 2. 23:59:59-ig lehet benyújtani.)

Bejelentkezés után a https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/ oldalon a navigáció: az Elektronikus kérelemkezelés → Piaci intézkedések → Nemzeti támogatások → Állatjóléti támogatások → Tenyészkoca állatjóléti támogatás – Támogatási kérelem menüponton keresztül tölthető ki és nyújtható be a támogatási kérelem.

A csatolandó dokumentumokat olvasható minőségben (szkennelve, pl. PDF formátumban) kell csatolni.

Csatolandó dokumentumok

  • az állattartó telep fekvése szerint illetékes vármegyei kormányhivatal élelmiszerláncbiztonsági és állat-egészségügyi hatáskörében eljáró járási hivatal igazolása az igénylő által – a támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig – az adott tartási hely a TIR-be bejelentett tenyészkoca férőhely kapacitása alapján megállapított maximálisan tartható tenyészkoca létszámról darabszámban kifejezve,
  • a támogatási kérelem benyújtásakor érvényes, az érintett termékpályán működő olyan államilag elismert termelői csoport, tenyésztő szervezet, terméktanács, szakmaközi szervezet vagy szakmai szervezet tagsági igazolása, amely nyitott tagsággal rendelkezik,

Ezenfelül a nagyvállalkozásnak csatolni kell a járási hivatal álláspontját arról, hogy az igénylő részvétele a támogatási programban indokolt.

További részletek és bővebb információk itt olvashatók.

Hirdetés –

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

Indexkép: Shutterstock