Vizsgálata a magas cukorárak miatt


A vidékfejlesztési miniszter arra utasította a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt (MgSzH), hogy vizsgálja meg, vajon a cukoripar minden piaci szereplője helyes piaci magatartást tanúsított-e az utóbbi időben. A magas cukorárakkal az EU is foglalkozik, várhatóan március 10-én, uniós szinten is döntéseket hoznak, hogy a letörjék a magas cukorárakat. Mintegy 300 000 tonna cukor importját teszik lehetővé harmadik országból, várhatóan vámmentesen. Emellett további 500 000 tonna, az unió belső piacán megtalálható cukormennyiséget kvótásítanak.

Tehenészetek új támogatása


Évi 9 milliárd forint plusz támogatást kapnak a tejtermelő tehenészetek 5 éven keresztül. A tejágazat szerkezetátalakításáról életbe lépő új jogszabály szerint állatjóléti támogatás adható azoknak a termelőknek, akik az előírtakhoz képest magasabb állatjóléti kötelezettségeket vállalnak. A többletköltségeket az EU és a tárca közösen finanszírozza. A termelők akkor vehetnek részt a programban, ha nőstény – tej vagy tej és húshasznosítású - szarvasmarhát tartanak. A termelők állategységenként 33-35 ezer forint támogatást kaphatnak évente, amennyiben a kötelezettségek betartását vállalják. A teljes támogatási időszak 2011. május 1-től 2016. április 30-ig tart. A támogatási kérelmeket első alkalommal 2011. április 1-je és 30. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), az első kifizetésre még az idén sor kerül.

A Vidékfejlesztési Minisztérium célja, hogy az állatjólét lényeges javításával előmozdítsa a tejtermelés szerkezeti átalakulását, és hogy a jó minőségű tej és tejtermékek iránt növekedjen a vásárlói bizalom. A tárca tervei szerint a támogatás érdemben javítja a hazai szarvasmarha állomány tartási körülményeit, a munkaerő-igényes ágazatban hozzájárul a termelési szint megőrzéséhez, a tejtermelő vállalkozások versenyképességének biztosításához és ezzel a vidéki munkahelyek megőrzéséhez.

Agrárforgóeszköz hitelprogram


Az MFB 15 milliárdos hitelkeret biztosít az Agrárforgóeszköz hitelprogram bevezetéséhez. A szabadon felhasználható hitel elsősorban az állattenyésztés versenyképességének javításához kíván forrást biztosítani. A hitel összege 1-50 millió forint, a futamidő 3 év. A program várhatóan 4-6 héten belül indul. A nagy érdeklődésre való tekintettel az MFB a minisztérium közben járására további 5 milliárd forinttal megemelte a Vis Maior Forgóeszköz hitelkeret összegét is. A 2010. december 2-án meghirdetett forrásra az első két hétben 2 milliárdos hitelkérelem érkezett.

Új kárenyhítési rendszer


Az agrárkárenyhítési alapba a termelők tavaly 2,1 milliárd forintot fizettek be, amit a tárca ugyanennyivel kiegészített, hogy enyhítse a gazdák kárát. A jelenleg rendelkezésre álló 4,2 milliárd forint kifizetése hamarosan megkezdődik. A kárenyhítési igény lényegesen nagyobb, mint amit a kárenyhítési alapból fedezni lehet. Az összes MVH –nál nyilvántartott jogos igény 37,2 milliárd forint. Ebből 31,7 milliárd forintot a belvíz, 5,1 milliárd forintot a jég, 0,4 milliárd forintot pedig a fagykár enyhítésére igényeltek a termelők.