Számos kihívás, új élelmiszer-trendek, szigorú szabályozás és pályázati lehetőségek – ezekkel van kikövezve az élelmiszeripar szereplői előtt az út. De vajon hogyan lehet kihasználni a lehetőségeket, és hogyan lehet megfelelni az egyre szigorúbb feltételeknek? Mire figyeljen a termelő, hogy az élelmiszer-előállítók számára a lehető legjobb alapanyagot tudja előállítani?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ 2021. szeptember 15-én 10 órától az Élelmiszeripari Webináriumon! A rendezvény keretében megismerhetjük a Digitális Élelmiszeripari Stratégia (DÉS) által az ágazat számára kijelölt utat is, ne maradj le, jelentkezz te is rendezvényünkre!

A webinárium helyszíne: ZOOM alkalmazás (itt letöltheted).

A webinárium időpontja: 2021. szeptember 15. szerda, 10:00

A részvétel ingyenes, de jelentkezéshez kötött.
Jelentkezz a rendezvényre az alábbi űrlap kitöltésével:

PROGRAM

10:00 KöszöntőDr. Feldman Zsolt – mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Agrárminisztérium

10:10 Élelmiszeripari helyzetkép és a változó trendek Vörös Attila, ügyvezető igazgató (Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége)

Vörös Attila 2008-ban diplomázott a Budapesti Corvinus Egyetemen közgazdászként, környezet- és vidékfejlesztési szakirányon. Pályáját az Agrárminisztérium élelmiszeripari főosztályán kezdte, ahol fő szakterülete az élelmiszer-jelölés volt.

A 2011-es soros EU-elnökség alatt az élelmiszer-jelölési tanácsi munkacsoportot, valamint a Codex Alimentarius élelmiszer-jelölési munkacsoportját is vezette. 2015 óta a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségénél szövetségi titkárként több témával is foglalkozott: élelmiszer-szabályozás, versenyképesség, élelmiszeripari modernizáció, fenntarthatóság. 2020 óta a szövetség ügyvezető igazgatója.

Előadásában az élelmiszeripart globálisan és lokálisan meghatározó környezetről, az aktuális helyzetről, valamint az iparág számára releváns, előrelátható trendekről és az előttünk álló változásokról ad összefoglalót.

10:30 - 11:00 Szakmai fórum: az élelmiszeripari fejlesztések nagy kérdései, innovációs lehetőségek, nehézségek


Témák:

1. Alapanyag-előállítással kapcsolatos kérdések – hogyan tudnak megfelelni a termelők az élelmiszeripar igényeinek?

2. Új trendek – milyen lehetőségeket és kihívásokat tartogatnak a újonnan megjelenő fogyasztói igények?

3. Pályázati lehetőségek az élelmiszeripari szereplők részére

A szakmai fórum résztvevői:

Dr. Felkai Beáta – Agrárminisztérium, Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai Főosztály

Dr. Felkai Beáta Olga Gödöllőn (Szent István Egyetem, ma Agrár- és Élettudományi Egyetem) végzett agrárközgazdászként, 15 éve foglalkozik az élelmiszeriparral. Először kutatóként, majd 2015 óta minisztériumi keretek között vizsgálta elsősorban az ágazat támogatottságát, jövedelmezőségét, szabályozási helyzetét. Rövid iparstratégiai kitérő (Nemzetgazdasági Minisztérium) után 2018 óta vezeti az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és –minőségpolitikai Főosztályát.

Éder Tamás – Bonafarm Csoport

A Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatokért és PR-ért felelős igazgatója. Társadalmi elnöke a Magyar Húsiparosok Szövetségének és a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének. 2013 óta az élelmiszeriparért felelős alelnöke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának.

Dr. Losó József – MIRELITE MIRSA Kft.

Dr. Losó József a Budapesti Műszaki Egyetemen diplomázott gépészmérnökként, és mérnöktanárként. Szakterülete a fagyasztás, a hűtéstechnika, 44 éve dolgozik az iparban. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének alelnöke, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszer-feldolgozás Országos osztályelnöke, illetve a családi MIRELITE MIRSA Holding Zrt. elnöke.

 

Vörös Attila – Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége

Moderátor: Kasza Sándor, Omega Csoport, pályázati szakértő

11:00 - 11:15 A Digitális Élelmiszeripari Stratégia bemutatása – Prof. Dr. Friedrich László egyetemi tanár, a MATE ÉTTI igazgatója

Prof. Dr. Friedrich László egyetemi tanár a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének igazgatója, az Élelmiszertudományi Doktori Iskola témavezetője. Nevéhez köthető a Digitális Élelmiszeripari Stratégia szakmai koordinációja.

Előadásában bemutatja a hazai élelmiszeripar előtt álló legnagyobb kihívásokat, a digitális megoldások ágazaton belüli alkalmazásának lehetőségeit, illetve rámutat arra, hogy a digitalizáció térnyerésével milyen előnyökre tehet szert az ágazat például a beszerzések nyilvántartása, a nyomon-követés korszerűsítése és a technológiai innováció területén, s milyen lehetőségek és kihívások várhatóak a stratégia által meghatározott cselekvési terv megvalósítása során.

A programváltozás jogát fenntartjuk.