A hortidaily.com érdekes cikket közölt a Magyarországnál közel tízszer nagyobb területű Góbi sivatag meghódításáról. Mintegy 20 évvel ezelőtt egy kínai magánvállalkozó (korábbi taxisofőr) merész vállalkozásba, egy hajtatóház építésébe kezdett a Góbi sivatagban, ahol korábban még egy fűszál sem nőtt.

Kiderült, hogy kontrollált atmoszférájú üvegházakban, a sivatag közepén is lehet zöldséget termeszteni, sőt az még nagyobb hatékonysággal működhet, mint az időjárás viszontagságainak kitett szabadföldi területeken. Sőt a sivatagnak egy olyan előnye is van, hogy ott a napsütéses órák száma az ország egyéb területeihez viszonyítva jóval nagyobb, és a Góbi forró és száraz levegője természetes gátat szab a kártevők és kórokozók terjedésének. A Góbi üvegházaiban évente két vagy három termést lehet betakarítani.

üvegház

A kínai kormány 20.000 hektárra tervezi kiterjeszteni a hajtatóházak felületét (a kép illusztráció) – fotó: Envato Elements

Az első évek sikerein felbuzdulva és a magánvállalkozások engedélyezésével, Gansu tartományban megszületett a Gobi Farming program, amelynek keretében – nagyon jelentős állami támogatással – zöldségtermesztésre berendezett hajtatóházak egész sorai épültek fel a körzetben, teljesen átalakítva a sivatag képét.

A termesztés avar, szalma, valamint juh- és marhatrágya felhasználásával készített mesterséges táptalajon, csepegtető vagy permetező öntözéssel történik, ami legalább 50 százalékos öntözővíz megtakarítást tesz lehetővé. A kínai kormány Gansu tartományban, Zhangy és Jiuquan körzetében 2022-ig 20.000 hektárra tervezi kiterjeszteni a sivatagban működő hajtatóházak együttes felületét.