A magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. 2022-ben az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 385 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, ami 65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet jelentésében.

A vizsgált időszakban 80 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, ami a bázisidőszakhoz képest 12 százalékos növekedést jelent. A géppiacon belül az erőgépek voltak a meghatározók 61 százalékos részesedéssel, míg a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 39 százalékát tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 36, a gabonakombájnok 13 százalékos arányt képviseltek.

mezőgazdasági gépek

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 385 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket – fotó: pixabay.com

A mezőgazdasági gépértékesítés alakulása

Megállapítható, hogy a maygar mezőgazdaságban technológiai modernizáció zajlik, évek óta dinamikusan növekszik a magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés. 2021-ben újabb rekord született a járvány és az aszály okozta nehézségek ellenére is, akkor a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma átlépte a 300 milliárd forintot. 2022-ben folytatódott ez a tendencia: kiugró mértékben nőtt a mezőgazdasági gép- és alkatrészvásárlásokra fordított összeg, ami elérte a 465 milliárd forintot.

A hazai géppark egyre korszerűbb, a magyar gazdálkodók gépbeszerzési kedve változatlan, a versenyképesség fenntartása érdekében egyre inkább keresik a legmodernebb, új fejlesztésű technikai eszközöket. A továbbfejlődést kikényszerítik az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei, valamint az előttünk álló környezeti, illetve klimatikus kihívások is. Nagy szerepet kaphat a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, az öntözésfejlesztés felgyorsítása, továbbá a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtése.


A gépberuházások megvalósítását az elérhető támogatások is segítették

Abban, hogy az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 385 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2022-ben és 80 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, nagy szerepe van a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázatnak.

Jelentősen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei pl. a traktorok, kombájnok, permetezők, valamint a terv szerinti kijuttatásra képes munkaeszközök iránt. A Vidékfejlesztési Program keretében tavaly júliusban meghirdetett, precíziós gazdálkodást támogató felhívásra 212 milliárd forintnyi támogatásra nyújtottak be kérelmet a gazdálkodók (AM).

traktor

4192 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 136 milliárd forint értékben – fotó: pixabay.com

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense a traktor, amelyből bőséges a hazai választék

Az ismert nyugati, kelet-közép-európai, illetve távol-keleti márkákból 2022-ben 2021-hez képest 809-cel több, azaz 4192 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 136 milliárd forint értékben – írja az AKI jelentése, majd részletezi az eladási adatokat:

  • traktorok között a legnagyobb részarányt a 101–140 LE-s, valamint az 50–100 LE-s kategória képviselte 26, illetve 24 százalékkal. Ezekből a traktorokból összességében 22 százalékkal nőtt az eladás.
  • a 141–190 LE-s kategóriába tartozókból 36, a 191–260 LE-s nehéz univerzális traktorokból 28 százalékkal bővült a kereslet.
  • a 260 LE fölötti traktorok értékesített mennyisége 27 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. 2022-ben – a Datahouse Kft. első forgalomba helyezési kimutatása alapján
  • a márkaversenyben az első helyen a John Deere, a második helyen a New Holland végzett, harmadik pedig a Solis volt, megelőzve a CLAAS, a Fendt, a Massey Ferguson és a Case IH traktorokat. Látványos az indiai Solis traktorok előretörése is.
  • az önjáró rakodók értékesítése 5 százalékkal haladta meg 2022-ben a bázisidőszak értékét, ami 669 rakodógép eladását jelentette. Ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt mutatkozott jelentősebb igény, az értékesített 508-ból 318-at a 7–9 méteres rakodási magasságú változatokból adtak el a kereskedők. A törzscsuklós homlokrakodókból 7 százalékkal csökkent, míg a csúszókormányos kisrakodókból 71 százalékkal nőtt az értékesítés. A traktorra szerelhető homlokrakodókból a bázisidőszakban eladott 648-cal szemben 706 talált gazdára 2022-ben.
  • a tavalyi évben a gabonakombájn-piac jelentősen bővült, 403 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba 50 milliárd forint értékben, míg 2021-ben 252-t értékesítettek 26 milliárd forint értékben. A kombájnokhoz 18 százalékkal kevesebb kukoricabetakarító adapter talált vevőre 2022-ben. Napraforgóbetakarító adapterekből viszont 23 százalékkal nőtt az értékesítés.

kombájn

Jelentősen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei pl. a traktorok, kombájnok, permetezők, valamint a terv szerinti kijuttatásra képes munkaeszközök iránt – fotó: pixabay.com

Mezőgazdasági munkagépek

A mezőgazdasági munkagéppiac élénkült, de a korábbi évekhez hasonlóan most is változó képet mutatott. Legnagyobb darabszámban (5930) a különböző talajművelő gépekre volt igény, melyekből 2 százalékkal mérséklődött az értékesítés 2022-ben az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyítva – írja a jelentés.

A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból, a tárcsás talajművelőkből és a magágykészítőkből vásároltak a legtöbbet a gazdálkodók. A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránt jelentősen nőtt az érdeklődés. Ebben a gépcsoportban a metszők, előmetszők és a kertészeti soralj- és tőközművelők voltak a legkeresettebbek. Tápanyag-kijuttató gépekből 16, vetőgépekből 24 százalékkal múlta felül a kereslet az egy évvel korábbit. Előbbiből a legnagyobb részt a szilárdműtrágya-szórók (1141 darab) képviselik. A vetőgépek közül a legtöbbet a szemenkénti vetőgépekből értékesítettek (741 darab), ami 43 százalékkal haladta meg a 2021. évit.

A növényvédő gépek iránti kereslet 22 százalékkal múlta felül a 2021. évi értékesítést. A piacra került 1554 növényvédő gépből 943 függesztett, illetve vontatott, míg 164 önjáró szántóföldi permetezőgép, 346 pedig ültetvénypermetező volt.

A szálastakarmány-betakarítók értékesítése 18 százalékkal nőtt, ezen belül a rendkezelők eladása 24, a fűkaszák forgalma pedig 10 százalékkal emelkedett. A bálázó gépekből 12 százalékkal többet értékesítettek, összesen 495-re volt vevő. Mellettük 125 új bálacsomagoló gépet adtak el, 54-gyel többet, mint 2021-ben.

Számottevően meghaladta a 2021-es szintet az öntözőgépek eladása, 2022-ben 12,9 milliárd forint nagyságrendben értékesítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket, míg egy évvel korábban 9,7 milliárd forint értékben. A mezőgazdasági célú szállítójárművek eladása 6 százalékkal növekedett, pótkocsikból is 6 százalékkal értékesítettek többet, összesen 1091 darabot adtak el a 2022-ben – áll a jelentésben.