A hamburger a grill partyk igazi sztárja. Ahhoz azonban, hogy mindenki szerint a mi hamburgerünk legyen a legfinomabb, nem árt tudni az apró kis trükköket. Mert az apró részletek teszik igazán különlegessé a hamburgerünket.
De vajon honnan származik a hamburger?
Habár gyakran fogyasztjuk, mégis elég keveset tudunk a hamburgerról. Vagyis a darált, fűszerezett húspogácsáról, melyet zsemle formájú péksüteménybe helyeznek. Mert hogy hivatalosan ez a hamburger. Persze, ez így nagyon egyszerűen hangzik, azonban a valóságban a hamburger ennél jóval több. Kevés olyan ikonikus étel van ugyanis, mint a hamburger, amelyikkel találkozhatunk a gyorséttermekben, de a legdrágább luxuséttermekben is. Kötelező kiegészítője a hasábburgonya, és a legfinomabb, ha rengeteg hagyma, sajt és paradicsom is van benne. Össze sem lehet számolni, hány féle verzió létezik belőle, sőt, még édessel is találkozhatunk!
A darált húsból készült húspogácsákat először Apicius említette meg egy IV. századi szakácskönyvben. Ezt a fenyőmagot és fűszereket is tartalmazó hús4ételt tartják a hamburger ősének. Azonban Dzsingisz kán korában lett igazán népszerű. A katonáknak nem volt idejük terített asztal mellett étkezni, így ezt a vagdalt húsból készült ételt gyorsan el tudták készíteni számukra, és ők a harcok szüneteiben jól tudtak lakni vele.
Majd az oroszok vették át, akik a mai tatár beefsteak elődjeként, nyersen fogyasztották a feldarabolt, fűszeres húst. Azért ennek megízlelését inkább hagyjuk ki. A hamburgert később a németek is elkezdték fogyasztani, de ők már zsemlébe tették, és szendvicsként ették. És habár sokan azt gondolják, hogy a hamburger igazi amerikai étel, ez nem így van. Amerikába csak a 19. században érkezett el, a bevándorlások során. Mivel a legforgalmasabb kikötőből, Hamburgból érkezett a legtöbb bevándorló Amerikába, az ételt elnevezték hamburgernek. New York városában Hamburg steakként vált ismertté, ahol már hagymát is tálaltak mellé. Mivel ekkor már a marhahúshoz nagyon könnyen hozzá lehetett férni, az ára egyre alacsonyabb lett, így a századfordulóra már széles rétegek számára is elérhetővé vált.
Ha tudod a titkokat, elképesztően finom lesz a hamburger! Fotó: Shutterstock
Azonban még így is voltak olyan szegényebb környékek, ahol nem telt marhahúsra, ezért itt sertés- és csirkehús volt a hamburger alapja. Ezekbe a finomságokba a hagyma mellett már sok esetben került saláta is, és előszeretettel olvasztottak a húsra sajtot, és kentek rá fűszeres szószt, ami leggyakrabban a majonéz volt. Sokan pirított hagymakarikával és pirított szalonnával bolondították meg.
A hamburger pedig igazi sztár lett és már nem lehetett olyan vásárra menni, ahol ne került volna terítékre. A népszerűsége különösen a nagy gazdasági világválság idején növekedett meg, hiszen igen olcsón tudták adni. A kedvelt étel hamarosan már "burger" néven vált keresetté, és az utcai árusok mellett megjelentek a gyorséttermi láncok is, amelyek még népszerűbbé tették.
A hamburger megítélése a gyorséttermekben történő megjelenésével erőteljesen romlott, hiszen sokan úgy vélték, nem a legegészségesebb ennivaló. Azonban a népszerűségének ez mit sem számított, és azon azóta sem esett csorba. Habár magas zsír- és sótartalma lehet, nagyon fontos, hogy milyen módon készítjük el. A legfontosabb, hogy igazán igényes alapanyagokból készüljön el a hamburger. Így a hamburgert alacsony zsírtartalmú húsból és kevés sóval is el lehet készíteni.
Így lesz legendásan finom a hamburgered
1. Igazán finom ételt csak friss és jó minőségű alapanyagokból lehet készíteni. A tökéletes hús kiválasztása elengedhetetlen a szaftos és ízletes végeredményhez. A húspogácsa a legtöbb esetben marhából készül, de manapság már gyakori a sertéshúsból, csirkehúsból, pulykahúsból és halból készült hamburger is. A legfontosabb, hogy nem szabad túl száraz húsból készíteni. A színhúshoz legalább 18% zsírtartalmú húst kell adagolni, hogy kellően szaftos és finom legyen.
2. Minél jobb körülmények között tartották az állatot, annál ízletesebb lesz a húsa, és annál egészségesebb lesz a hamburger.
3. Ügyeljünk rá, hogy ne használjunk túl sok fűszert. Egy kis só, egy kis bors, és ha nagyon szeretnénk, még maximum két fűszer bőségesen elég, hogy tökéletes ízű húspogácsát kapjunk. Ha túlságosan sok fűszert használunk, akkor ugyanis elvesszük a hús és a sajt, a zöldségek igazi íze.
4. Hogy a pogácsa ne essen szét, nyomjunk a közepébe a hüvelykujjunkkal egy kis mélyedést. Ezzel az apró trükkel a hús egyenletesre fog dagadni. Hogy ne ragadjon a kezünkhöz a darált hús, nedvesítsük be, mielőtt formázni kezdenénk. Fontos, hogy a hús formázása mindig hidegen történjen, és még hidegen is kerüljön a serpenyőbe, vagy a grill rácsára. Magas hőfokon süssük át, és ha faszénen sütjük, ne tegyünk rá fedőt, ellenben elektromos grillen le lehet fedni.
5. Ne fogassuk meg túl gyakran a hamburgert, mert akkor szét fog esni. Elég oldalanként 4-5 percig sütni, attól függően, hogy mennyire szeretnénk átsütni. Természetesen csak a marhahúsból készült hamburgert szabad félkészen fogyasztani, a többit alaposan át kell sütni.
Mindenkinek finom hamburgereket és elismerő szavakat kívánunk!