Az almaágazat életében voltak sorsfordító időszakok. Ilyen volt a 2000-2004 közötti időszak az EU-csatlakozást megelőzően, de hasonló sorsfordító válaszút elé értünk napjainkban is. A klimatikus, valamint a gazdasági és piaci környezet változásai negatív termelői hangulatot és fejlesztési kedvet teremtettek Magyarországon és Európában egyaránt. A gazdasági nehézségek átrendezik az európai almatermelést.

A kihívások azonban nagyon nagy lehetőséget is rejtenek magukban: amennyiben a következő években helyesen ragadjuk meg a fejlesztési lehetőségeket és irányokat, a hazai almaágazat egy tartós fejlődési pályára állítható - írja a fruitveb.hu

alma ültetvény

A hazai almaágazat egy tartós fejlődési pályára állítható – fotó: pixabay.com

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az ÉKASZ (Alma Terméktanács) szakmai konferenciáján az étkezési és ipari alma termékpályája helyzetével, kihívásaival, valamint – mindenek előtt – fejlesztési lehetőségeivel és irányaival foglalkoznak. A hagyományteremtő ágazati konferenciával egyúttal a hazai almatermelés meghatározó alakja, Dr. Gonda István professzor előtt is tisztelegnek.

A konferencia időpontja: 2023. március 23. (csütörtök) 9:00 – 16:00

Helyszín: Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (4032 Debrecen Böszörményi út 138.)

alma

A jövő művelési rendszereiről és a termesztéstechnológia kulcselemeiről is szó lesz a konferencián – pixabay.com

Tervezett témakörök

  • Az almaágazat gazdasági és társadalmi szerepe, a versenyképesség és az egyensúly növelésének lehetőségei az ágazati szabályozás oldaláról. Előadó: Dr. Nagy István, agrárminiszter, Agrárminisztérium.
  • Az alma termékpálya működését és fejlesztését segítő támogatások a 2023-2027. közötti időszakban. Előadó: Papp Zsolt György, vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium (felkérés alatt).
  • Az étkezési és ipari alma termelés hazai és nemzetközi helyzete, rövid és hosszú távú piaci kilátások, várakozások – hazai és külföldi beszámolók.
  • A gazdaságos étkezési és ipari alma termelés lehetőségei és feltételrendszere.
  • A jövő művelési rendszerei és a termesztéstechnológia kulcselemei az almatermesztésben, különös tekintettel a klimatikus változások és a munkaerőhiány kihívásaira.
  • A feldolgozás hatékonyságának kulcstényezői, a hatékonyságnövelés szükségessége és tartalékai.
  • Hazai innovációk a gyümölcságazat fejlesztése szolgálatában: környezetkímélő, intelligens fagyvédelmi kályha és a MetszOnline interaktív metszéstanító program bemutatása.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

A programváltoztatás jogát fenntarják.