Az áfonya nemcsak egy finom csemege, hanem az agyunk egyik legjobb barátja is lehet. Szakértők szerint napi fél csésze áfonya fogyasztása már elegendő lehet ahhoz, hogy hosszú távon támogassuk a memóriánk megőrzését, sőt még a demencia kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük vele.

Dr. David Perlmutter neurológus szerint az áfonyában található antociánok és proantocianidinok különösen hasznosak az agy energiaellátásának javításában. Ezek az anyagok pozitívan hatnak az agy anyagcseréjére, és segíthetnek a kognitív képességek megőrzésében, különösen az időskori memóriavesztés megelőzésében.

Catherine Gervacio dietetikus hangsúlyozza, hogy ezek az antioxidánsok erőteljes gyulladáscsökkentő hatásúak, és képesek mérsékelni a krónikus gyulladásokat az agyban – ami az egyik vezető oka a neurodegeneratív betegségek kialakulásának. Vagyis nemcsak frissebbek maradhatnak a gondolataink, de még az agy öregedési folyamatait is lassíthatjuk velük.

Nemcsak az áfonya, de más bogyós gyümölcsök, mint a szamóca, málna vagy acai bogyó is hasonló előnyökkel bírnak. A szamóca fisetint tartalmaz, amely segíthet az agy öregedésének lassításában, míg a málna ellagsavtartalma révén védi a sejteket és csökkenti a gyulladást. Az acai bogyó pedig hozzájárulhat a kiegyensúlyozott koleszterinszinthez és az agy védelméhez.

A legegyszerűbb, ha naponta egy marék áfonyát keverünk a reggeli zabkásánkba, turmixunkba, vagy rászórjuk egy friss salátára. Így nemcsak az ízeket dobjuk fel, hanem a memóriánknak is jót teszünk!

Forrás: parade.com

Indexkép: Shutterstock