Az ómega-3 zsírsavak – különösen a DHA és EPA – kulcsfontosságú szerepet játszanak az agy, a szem és a szív egészséges működésében. Mégis, a modern táplálkozási szokások, valamint a környezeti hatások miatt világszerte egyre kevesebb ember jut hozzá elegendő mennyiséghez.

Timothy Ciesielski, a Case Western Reserve Egyetem kutatója szerint az ómega-3-hiány komoly és széles körű egészségügyi következményekkel jár. Egy általa vezetett tanulmány szerint a vizsgált populációk 85%-a nem fogyaszt elegendő ómega-3-at. Az okok között szerepel az óceánok felmelegedése, a szennyezés és a túlhalászat.

A tengervizek melegedésével a halak egyre kevesebb ómega-3-at tartalmaznak. Emellett a szennyezett vizek miatt a halakban mérgező anyagok halmozódhatnak fel, amitől sokan tartanak, és emiatt visszafogják a halfogyasztásukat.

A szakértők szerint elengedhetetlen az ómega-6 és ómega-3 zsírsavak közötti egyensúly helyreállítása is. Ez azt jelenti, hogy több halfogyasztásra, kevesebb feldolgozott ételre, valamint tudatos, növényi vagy tengerihal-alapú ómega-3-bevitelre van szükség. A kövér porcsin például ígéretes növényi alternatíva lehet.

Bár étrend-kiegészítők is elérhetők, sok esetben drágák, nem megfelelő minőségűek vagy szennyezettek, ezért a valódi megoldás az élelmiszer-alapú ómega-3-bevitel növelése, a fenntartható halászat támogatása és a tengerek védelme lenne.

A jövő kulcsa a globális összefogásban, az innovatív mezőgazdasági és akvakultúrás gyakorlatokban, valamint a fogyasztók tudatosságának növelésében rejlik.

Forrás: earth.com

Indexkép: Shutterstock