Időpont: 2019. szeptember 5-8.
Helyszín: Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, 2943 Bábolna, Mészáros út 1.

A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, valamint a kiállítás szervezője, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ennek szellemében igyekszik tartalommal megtölteni a kiállítás négy napját szeptember 5-8. között.

Az országban elsőként, már 1977-ben, az első Bábolnai Gazdanapokon is láthatók voltak mezőgazdasági gépek működés közben. Az azóta eltelt évek során egyebek mellett ez, a mozgó gépbemutató volt a kiállítás egyik  sajátossága. A hagyományt folytatva, az idén is minden nap, mintegy másfél órán át tekinthetők meg működés közben az erő- és munkagépek. Újdonság, és az idei Gazdanapok különlegessége, hogy az Agrotec Kft. traktor-tesztvezetési lehetőséget biztosít a látogatóknak, továbbá egy úgynevezett „dühöngővel” várja a rakodógép-kezelőket, akik itt kipróbálhatják az újdonságokat.

Bábolnai Gazdanapok

Álló- és mozgógépes bemutató és tesztvezetés is várja a látogatókat.

Az előző évekhez hasonlóan több szakmai program várja a Bábolnára érkező szakembereket. Folytatódik a gyakorlati bemutatóval kiegészített SMARTFARM konferenciasorozat, több mint 50 cég és intézmény közreműködésével. A legmodernebb high-tech precíziós gazdálkodási technológiák felvonultatása mellett a rendezvény célja, hogy bemutassa a helyspecifikus növénytermesztés jól bevált gyakorlatait és döntéstámogatási mechanizmusait a tápanyag-gazdálkodásban, a növényvédelemben és a nedvességgazdálkodásban – vagyis összehozzuk az elméletet a gyakorlattal.

Bábolnai Gazdanapok

Idén a precíziós gazdálkodás eszközeinek munkáját a gyakorlatban is bemutatják.

Az idei rendezvény újdonsága, hogy a legújabb SMART talajművelő eszközök munkáját – egymással összehasonlító módon – egy több mint 30 méteres interaktív talajszelvényben láthatják az érdeklődők. A szelvénynek köszönhetően az eszközök működése nemcsak a megszokott felülnézetből, hanem szemmagasságban is megtekinthető lesz.

A drónok néhány területen már bizonyították hasznosságukat, egyszerűbbé tettek eddig csak költségesen és sok kompromisszummal megoldható feladatokat. Az Agro-Way Kft. minden nap drónbemutatót tart a kiállítás füves területén, ahol a permeteződrónok használatával ismerkedhetnek meg a látogatók.

drón

A kiállítás minden napján lesz drónbemutató.

A SMART Szaktanácsadási Ponton minden érdeklődőnek ingyenes konzultációs lehetőséget biztosítanak a szervezők, a kiállítás minden napján. A következő témakörökben tehetők fel kérdések: precíziós gazdálkodás, talajvizsgálat, nedvességgazdálkodás, nyilvántartási-jelentési kötelezettségek.

Az agrárium munkaerő-utánpótlásának javítása érdekében Szakiskolai Nap is lesz a Bábolnai Gazdanapok második napján a szakképző iskolák diákjainak. A programon több, mint 500 tanuló vesz részt, akik szervezett formában tekinthetik meg a kiállítást. A részükre kiosztott pontgyűjtő füzetbe 4 igazolást kell beszerezniük ahhoz, hogy egy gyakorlati nap jóváírást kapjanak.

A kiállítás vendégei között üdvözölhetjük a határon túli gazdákat Vajdaságból, Erdélyből, Kárpátaljáról és a Felvidékről.

Bábolnai Gazdanapok

Családi programokban sem lesz hiány.

Színes családi programok is várják a nagyközönséget. Lesz tesztvezetés, lovasbemutató, sétakocsikázás és egy mini gyermekparadicsom. A látogatók szervezett keretek között csoportosan, vezetővel is megtekinthetik a Ménesbirtok történelmi épületegyüttesét és híres lóállományát.

PROGRAM:

2019. szeptember 05. csütörtök

09.00 Ünnepélyes megnyitó, díjátadások (Lovaspálya)
Nagy István agrárminiszter, Agrárminisztérium

09.45 Protokoll bejárás

10.00-10.20 Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár nyitóelőadása: „Az agrárdigitalizáció, mint a versenyképesség záloga. Hogyan segíti a Digitális Agrár Stratégia a kis és közepes gazdaságok felzárkózását?” címmel.
(SMARTFARM konferencia sátor, Füves terület)

10.00-13.00 Exim Bank Lízing konferencia (Színházterem)13.00-13.15 Gyuricza Csaba NAIK főigazgató nyitóelőadása: „Szélsőséges vízháztartási helyzetek, klímakitettség – hol vagyunk most, hova tartunk?” címmel
(SMARTFARM konferencia sátor, Füves terület)

14.00 AGRI CS sajtótájékoztató (AGRI CS Magyarország Kft. stand, füves kiállítási terület).

2019. szeptember 06. péntek

9:00-9:30 Jordán László NÉBIH igazgató nyitóelőadása: „Biológiai termésnövelő készítmények helye, lehetőségei a tápanyag-gazdálkodásban, növénykondicionálásban” címmel.
(SMARTFARM)

10.00 Szakiskolai Nap - ünnepélyes megnyitó (Ménesudvar)
Farkas Sándor államtitkár, Agrárminisztérium

13:00-13:25 Héjja Csaba, a Linamar Hungary Zrt. Oros Divízió országfelelősének ebéd utáni nyitóelőadása: „Az OROS kukoricabetakarító adapterek sikertörténete” címmel.
(SMARTFARM konferencia sátor, Füves terület)

2019. szeptember 07. szombat

9:00-9:30 Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitóelőadása: „Élhető, népességmegtartó, innovatív vidéki közösségek, kisgazdaságok. Milyen támogatási lehetőségek lesznek elérhetőek 2020 után a kis- és közepes gazdaságok számára?” címmel.
(SMARTFARM konferencia sátor, Füves terület)

NYITVA TARTÁS:

2019. szeptember 5.: 8:00-18:00
2019. szeptember 6-7.: 9:00-18:00
2019. szeptember 8.: 9:00-17:00

JEGYÁRAK:
Belépőjegy: 1.500 Ft
Kedvezményes jegy: 800 Ft (diák és nyugdíjas)
Parkolójegy: 1.200 Ft

További információ a rendezvény honlapján található.