A rostok kulcsfontosságú szerepet játszanak a vércukorszint egyenletességének fenntartásában: lassítják a glükóz felszívódását, és mérséklik a vércukorszint-emelkedés ütemét.

1. Csicseriborsó

Fél csésze csicseriborsó kb. 5 gramm rostot és 6 gramm fehérjét tartalmaz. A magas rost- és fehérjetartalom segít a szénhidrátok lassabb emésztésében, ami támogatja a vércukorszint stabilitását.

2. Chia mag

Egy evőkanál chia mag közel 5 gramm rostot biztosít, továbbá vérnyomás- és vércukorszint-szabályozó hatása is ismert.

3. Edamame (zöld szójabab)

Egy csésze edamame 8 gramm rostot és 18 gramm fehérjét tartalmaz. Ezért kiváló választás könnyű, de tápláló nassolnivalóként vagy ételek kiegészítőjeként.

4. Málna

Egy csésze málna 8 gramm rosttal látja el a szervezetet, továbbá hozzájárul az inzulinérzékenység javításához. A fagyasztott málna költséghatékony alternatívát kínál.

5. Avokádó

Egy fél avokádó közel 7 gramm rostot és 15 gramm szívbarát telítetlen zsírt tartalmaz, amelyek elősegítik a vércukorszint harmonizálását.

Fontos a fokozatosság

A dietetikusok arra intenek, hogy a rostban gazdag táplálkozást fokozatosan vezessük be az étrendbe. Ez segít elkerülni az emésztőrendszeri problémákat – például puffadást vagy hasi diszkomfortot –, miközben támogatja a vércukorszint szabályozását.

Összegzésként: az étrendbe rendszeresen beépített csicseriborsó, chia mag, edamame, málna és avokádó hatékonyan hozzájárul a rostbevitel növeléséhez, ezáltal segítve a vércukorszint stabilizálását és a diabétesz jobb kezelhetőségét.

Forrás: eatingwell.com

Indexkép: Shutterstock