Termesztett növénykultúráink közül a napraforgót a tenyészidőszak során számos kórokozó fertőzheti. Ezek a fertőzések a növény különböző részeit érinthetik (levél, szár, tányér) és kórokozótól, valamint fertőzési nyomástól függően eltérő mértékben, de negatívan befolyásolják a várható terméshozam mennyiségét és minőségét.

A termesztéstechnológia során szükség van a komplex gondolkodásmódra, a kitűzött terméshozam elérésének szerves része a termőhely és hibridválasztás, tápanyag-utánpótlás stb. mellett az okszerű növényvédelem, azon belül pedig a kórokozók elleni védelem. Ez utóbbihoz ajánljuk termelő partnereinknek az Amistar SUN termékünket.

Az Amistar SUN két felszívódó hatóanyagot tartalmaz (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenokonazol) gyári kombinációban. Azoxistrobin tartalma jelentős élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatással rendelkezik. Nagymértékben megnöveli a zöld levélfelületet (1.ábra), ez hatékonyabb fotoszintézist és szervesanyag-beépülést jelent végső soron pedig magasabb terméshozamot.

kezeletlen kezelt

1.ábra: balra kezeletlen kontroll, jobbra Amistar SUN 1.0 l/ha 6-8 lomblevélpáros állapotban kezelt állomány erős alternária fertőzési nyomásban (kezelés után 57 nappal, Syngenta fejlesztői kísérlet 2020 – fotó: Boros Szilárd)

Az azoxistrobin hatásspektrumába tartozik a napraforgó alternáriás betegsége (Alternaria helianthi, Alternaria helianthinficiens), a napraforgó rozsda (Puccinia helianthi) és jó hatékonysággal rendelkezik preventív módon kijuttatva a fehérpenészes szár- és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum) ellen is. Difenokonazol tartalma preventív, kuratív hatással rendelkezik a napraforgó fómás, alternáriás, diaportés betegségei ellen. Hatásspektrumába tartozik még a napraforgó rozsda és a szürkepenészes szár- és tányérrothadás (Botrytis cinerea) is. Hosszú évek fejlesztési kísérleteiben a kétszeri Amistar SUN kezelés plusz 634 kg/ha terméstöbbletet jelentett a kezeletlen kontrollhoz képest.

Javasolt növényvédelmi technológia

Az Amistar SUN-nal történő első kezelést a napraforgó 6-8 lomblevélpáros állapotában javasoljuk elvégezni. Ekkor még akár vontatott, szántóföldi permetező géppel is elvégezhető a kezelés a növényállomány károsodása nélkül. Ezzel a kezeléssel, amely általánosan június elején szokott megtörténni 4-5 hetes védelmet biztosíthatunk növényállományunknak a levél- és szárfertőzések kórokozóival szemben.

A második kezelést csillagbimbós állapot végén javasoljuk elvégezni. Ez preventív védelmet nyújt a tányérbetegségekkel szemben, valamint meghosszabbítja a levél-és szárfoltosságokat okozó kórokozók elleni védelmet. A két kezeléssel együttesen 6-8 hetes védett időszakot biztosíthatunk a napraforgónak a betegségek szempontjából leginkább kritikus hónapokban (június-július).

Az Amistar SUN keverhető rovarölő szerekkel (pl.: Monospel), bórtartalmú lombtrágyákkal, növénykondicionáló készítményekkel (pl.: Quantis, amely az AÖP programban +1 pontot ér) is.

Javasolt dózisa 0.8-1.0 l/ha. Lehetőleg preventív módon vagy legkésőbb a kezdeti fertőzések tüneteinek megjelenésekor juttassuk ki, a permetlé mennyisége 250-400 l/ha legyen az állomány vegetatív fejlettségétől függően. A felső dózis használata fokozottabb hatékonyságot és termésnövelő hatást, valamint hatástartamot biztosít.

A Syngenta 6 tonna program egyik célja, hogy a napraforgóból kihozzuk a lehető legjobb minőségű és mennyiségű termést. Ennek egyik fontos alapköve a kórokozók elleni védelem, hiszen csak az egészséges, jó kondícióban lévő növény adhat maximális termést.

syngenta

Forrás: Syngenta Magyarország Kft.

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!

www.syngenta.hu

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök, gombaölő szerek
Syngenta Kft.

syngenta