Ennek hatása többek között a cirok utónövényeinél is megmutatkozik, olyan erősen, hogy a cirok utáni évben a sorgoleon nemcsak a gyomok, de az utóvetemény fejlődését is megnehezíti. Korábban a kutatók gyakorlatilag semmit sem tudtak a sorgoleon létrehozását elősegítő génekről, ezért Scott Baerson, vezető kutató szerint ez a felfedezés egy új mérföldkövet jelenthet a gyomirtásban.

cirok

A kutatók a cirokban található gyomirtó hatású vegyületeket vizsgálták – fotó: Shutterstock

A Mississipi állambeli Oxfordban működő Agricultural Research Service (ARS) kutatói most azt vizsgálják, hogyan lehetne ezt a gyomirtó hatású vegyületet más haszonnövényekbe, többek között a rizsbe beépítve bioherbicidként hasznosítani. Többéves kitartó munka után az amerikai kutatóknak ebben az évben sikerült a beültetést laboratóriumban megvalósítaniuk. A kutatások legfontosabb eredményeit a New Phytologist folyóiratban közölték.

Amennyiben ezt üzemi méretekben is meg tudják oldani, az forradalmi változást és – a mérgező és költséges gyomirtó szerek jelentős részének kiiktatása, illetve a környezetkímélés révén – óriási megtakarításokat hozhat a gyomok elleni védekezésben. Ráadásul a gyomirtó képesség tudatosítása megnöveli az egyébként is jól hasznosítható ciroknövénynek a termesztési értékét.