Módosult a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet, amely 2016. január 1-től a pneumatikus szívólevegős vetőgépek esetében ír elő változtatást, amelyről az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket. A jogszabály vonatkozó része pontosan így szól:

„9. § (5) A csávázott vetőmagról ledörzsölődő port pneumatikus vetőgéppel történő vetés esetén, az elsodródás megakadályozása céljából megfelelő csővezetékkel, eszközzel (deflektorral) a talaj felszínére vagy a barázdába kell vezetni, abban az esetben, ha azt a csávázószer engedélyokirata előírja.”

deflektor

Mint minden növényvédelmi eljárás esetén, a csávázott vetőmagok vetése során is jelentkezhetnek olyan környezetet károsító kockázati tényezők, amelyeket a helyes vetési gyakorlat alkalmazásával megelőzhetünk. Ilyen kockázatcsökkentő eljárás egyebek mellett a csávázott vetőmagok elkülönített helyen történő tárolása vagy a vetéskor szétszóródott csávázott vetőmag összegyűjtése, illetve földdel történő betakarása.

A deflektor is ebbe a sorba tartozik, ugyanis ez egy olyan műszaki megoldás, amely a szívólevegős (kukorica és napraforgó vetőgépek nagy része ilyen típusú) vetőgépek ventilátorából/turbinájából kilépő elhasznált levegőt és a levegőben lévő – magokról ledörzsölődő – szennyezett port levezeti a talajba. Mérési vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy a deflektorok alkalmazásával a vetőmagtételben esetlegesen meglévő finom szálló por elsodródása 90%-kal csökkenthető.

deflektor

A deflektor egyszerűen felszerelhető a vetőgépre.

A rendelet módosítása minden kultúrára vonatkozik, és igazán komolyan a kukorica és napraforgó termesztőket érinti. Ezt a két növényt általában ilyen típusú vetőgéppel vetik el a gazdák, és az engedélyezett csávázószerek (gombaölő és rovarölő csávázószerek is) mindegyikének engedélyokirata előírja a deflektor alkalmazását.

A Bayer és a Syngenta, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, Vetőmag Szövetség, Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége támogatásával 2016-ban folytatódik a deflektor akció!

Az akció keretében a Magyarországon legelterjedtebb vetőgéptípusokra (Monosem, Kuhn, SPC, Kverneland, Gaspardo) az első 2.500 jelentkező számára ingyenesen tudunk deflektort biztosítani!

Deflektorrendelés: Permetezes.hu Kft., 2213 Monorierdő, Barátság u. 16.
Telefon: 29/419-690; 30/850-89-99 vagy IDE kattintva közvetlenül.