A talajok eróziója gyakorlatilag megállíthatatlannak látszik. A szél és a víz évente egy milliméternyit morzsol le a talaj felső rétegéből, amelyből csak mintegy 0,4 milliméter képződik újra – írja a noe.orf.at.

Ausztria talajainak kereken a fele van fokozott erózióveszélynek kitéve, különösen a lejtős területeken. Az erózió fékezésében jelentős szerepet játszhat a direktvetési technika, amely Dél-Amerikából indult el, és Európában is terjed.

vetés

Direktvetés során a vetőmag külön alapozó művelés nélkül kerül közvetlenül a tarlóba – fotó: Agroinform.hu

Ennek lényege, hogy a vetés nem simára elmunkált és a növényi maradványoktól megtisztított talajba történik, így a mag egy úgynevezett „zöld takaróba” kerül, ami nagyrészt megvédi az erózió hatásától.

A direktvetésnek további előnyei vannak, például a talajművelésnél és a vetésnél a traktornak és munkagépeknek csak egyszer kell végigmenniük a szántóföldön, és ezzel jelentős mennyiségű üzemanyagot lehet megtakarítani.

„További előny, hogy a gép csak nagyon kis mélységben bolygatja meg a talajt, azaz a szén-dioxid nagy része nem kerül a levegőbe, és a művelet elvégzéséhez jóval kevesebb idő szükséges” – mondta Josef Rosner, az Alsó-Ausztriai Mezőgazdasági Szakiskola igazgatója.