A texasi A&M Egyetem rovartani kutatói az USDA támogatásával és a Penn State Egyetem munkatársaival együttműködve megvizsgálták, hogy a burgonyabogarak hogyan reagálnak bizonyos rovarpatogén fonálférgek (nematódák) közelségére – írja a sciencedaily.com.

Az már korábban is ismert volt, hogy az ilyen nematódák elpusztítják a talajlakó rovarok lárváit, amelyek a gazdanövényeket többnyire az illatuk alapján találják meg. A Dr. Anjel Helms által irányított, legújabb kísérletek bebizonyították, hogy ezek a férgek a velük szimbiózisban élő baktériumokkal együtt, általános rovarölő hatást fejtenek ki. Egyrészt megölik a magukat földbe ásó lárvákat, másrészt olyan vegyületeket bocsátanak ki, amelyek a burgonyafélék családjába tartozó növények (paradicsom, paprika, tojásgyümölcs, stb.) leveleit riasztóvá és kevésbé emészthetővé teszik a burgonyabogarak és más kártevők számára.

burgonyabogár

A nematódák megölik és el is riasztják a kártevőket – fotó: Wikipédia

Ez azt jelenti, hogy a nematódák és az általuk megölt bogarak jellegzetes illata elriasztja ezeket a kártevőket, amelyek világszerte óriási terméskieséseket okoznak a burgonyában, a kémiai rovarölő szerekkel szemben pedig viszonylag rövid idő alatt rezisztenciát fejlesztenek ki.

A kutatók kimutatták, hogy olyan környezetben, ahol a fent említett illatok érezhetőek, a burgonyabogarak eleve 30 százalékkal kevesebb petét raknak le. Ez a felfedezés azért jelentőségű, mert a talajba célzottan telepített entomopatogén nematódák csökkenthetik a rovarok kártételét, egy részüket megölve, másik részüket pedig elriasztva a célnövénytől. A módszer előnye az is, hogy a hasznos baktériumokat nem károsítja.