A hétvégén 20 éve nem látott erősségű geomágneses vihar érte el a Földet, amely a modern, GPS-re támaszkodó traktorokat gyakorlatilag használhatatlanná tette, ezért átmenetileg le kellett állítani a vetést. Emiatt több gazdaságnál kisebb pánik alakult ki, hiszen éppen a kukoricavetés kellős közepén vannak.

A geomágneses viharok egy bizonyos erősség felett fennakadásokat okoznak a kommunikációs, illetve általában az elektromos rendszerek működésében, leggyakrabban a GPS-t zavarják össze. Ez okozta, hogy a modern traktorokban kimaradások voltak a GPS-rendszerek működésében.

Több gazda arra panaszkodott, hogy helyi idő szerint péntek este működésképtelenné váltak a traktoraikat és más mezőgazdasági gépeiket vezérlő navigációs rendszerek. Ez a lehető legrosszabbkor jött a gazdálkodóknak.


„A traktorok jelenleg a mező szélén állnak, a napvihar miatt leállítottuk őket. Nincs GPS, a kukoricavetési szezon közepén vagyunk, fogadnék rá, hogy az árupiacok kilőnek hétfőn" – mondta egy nebraskai gazdálkodó.

„Sosem volt még dolgom ilyesmivel" – mondta a New York Timesnak Patrick O'Connor, egy Minneapolistól 130 kilométerre délre található gazdaság tulajdonosa. Kéthétnyi esőzés után péntek délután 5 körül beült a traktorjába, és úgy tervezte, hogy egész éjszaka kukoricát vet majd. Ehelyett a GPS-rendszere hibát jelzett, majd amikor felhívta a műszaki segélyvonalat, azt mondták neki, hogy kimaradás van, és semmit nem tudnak tenni. Így ahelyett, hogy kukoricát vetett volna, O'Connor előkészítette a földet a vetésre, és élvezte a sarki fényt. „Megzavarta az estémet, de kint voltam a földeken, így láttam a sarki fényt a teljes pompájában" – mondta.

kukoricavetés

Ahelyett, hogy kukoricát vetett volna, a gazda előkészítette a földet a vetésre, és élvezte a sarki fényt – illusztráció: Shutterstock

A gazdálkodó azt nyilatkozta, hogy a kiesés rádöbbentette, mennyire függ a sokszor magától értetődőnek vett technológiától, és a ha jövőben a rendszer ismét leállna, hosszabb időre, akkor lehet, hogy meg kellene találnia a módját, hogy nélküle boldoguljon.

„Most először fordult elő, hogy egy ilyen erős geomágneses vihart szenvedtük el, miközben rá vagyunk utalva a GPS-re" – mondta Terry Griffin, a Kansasi Állami Egyetem agrárközgazdásza. A szakember szerint bár ritkák az ilyen geomágneses viharok, azok így is veszélyt jelentenek az amerikai mezőgazdaságra, ahol a termények többségét modern, műholdas alapú irányítórendszerek segítségével vetik el.

Griffin elmondta, hogy jelenleg is fejlesztenek olyan rendszereket, melyek mesterséges intelligenciát és gépi látást vagy valamilyen lokalizáltabb navigációs rendszert használnak. Ezeket nem érné hasonló kiesés egy geomágneses vihar során.

Forrás: hvg.hu, qubit.hu