A Hódmezővásárhelyen 31. alkalommal megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon mutatkoztak be a CLAAS új traktorai, a NEXOS és az ELIOS. A márka gépeinek hazai forgalmazója, az AXIÁL Kft. marketingmenedzserétől, Goldring Bencétől megtudtuk: az ELIOS típus fő célcsoportjai a kisebb gazdaságok, illetve az állattenyésztéssel foglalkozó partnereik.


– Ezzel a lóerő-tartománnyal lehetőség nyílik a még hatékonyabb tömegtakarmány-termelésre és az állattartó telepek ellátására. A NEXOS típus fő célcsoportjai pedig a keskeny nyomtávnak köszönhetően a szőlő- és gyümölcstermesztő gazdaságok – fogalmazott a marketingmenedzser. – A kompakt kialakításnak és a sokoldalú funkcionalitásnak köszönhetően egy mindennapos munkákra alkalmas erőgépet tudunk kínálni a gazdáknak. Az egyre növekvő lóerők és traktorméretek közepette a CLAAS fejlesztőmérnökei úgy gondolják, hogy van a helyük a piacon a kompakt gépeknek is, amelyekkel hatékonyabban lehet elvégezni a kisebb gazdaságok szántóföldi és telepi munkáit. Az AXIÁL Kft. mostantól ebben a szegmensben is szeretne erőteljesen jelen lenni és képviselni a CLAAS márkát az ELIOS és a NEXOS típusokkal.

Claas Elios

Az új kompakt traktorszériákat Hódmezővásárhelyen mutatták be a sajtó munkatársainak és a nagyközönségnek. Képünkön Goldring Bence látható – forrás: Agroinform

De mit is kell tudni a két új modellről?

Az ELIOS kompakt kistraktor 85-103 lóerős, normál nyomtávval és 3,7 tonnás tömegével a hagyományos mezőgazdasági állattartó telepi munkákra kínál megoldást, míg a NEXOS L kivitel 1,5 méteres teljes szélességével, szőlő- és gyümölcsültetvények mindenféle munkára alkalmas traktora.

ELIOS 300: többet ad kényelemben

Az ELIOS 300 sorozat 85 LE motorteljesítménytől indul és három modellben elérhető, 85, 92, 103 lóerős teljesítményszintet kínálva. Az erőgép alapfelszereltségként 30 előre- és 15 hátrameneti sebességfokozattal, REVERSHIFT és TWINSHIFT rendszerrel rendelkezik. A 300-as széria vezetőfülke padlója teljesen sík, mely a legjobb és legkényelmesebb megoldás jelenleg a piacon. Az ELIOS 300-zal a munkavégzés nagyobb élményt nyújt, legyen szó telephely körüli feladatokról, szántóföldi munkákról, ültetvényekről vagy erdőkben történő munkavégzésről. A gépek önsúlya 3600 kg-tól indul, a külső szélesség 1,65 méter, a minimum magasság pedig 2,6 méter, ennek köszönhetően a traktor alkalmas az ültetvényeken és régi szabványok szerint készült gazdasági épületekben is a munkavégzésre. Maximális 2100 milliméteres szélességével az ELIOS 300-as sorozat biztonsággal használható egyenetlen talajon és lejtőkön is.

Claas Elios

A NEXOS fő célcsoportjai a keskeny nyomtávnak köszönhetően a szőlő- és gyümölcstermesztő gazdaságok– forrás: Agroinform

Négy hengeres erőforrás az FPT-től: teljesítmény, hatékonyság és alacsony karbantartási igény

Az ELIOS 300-as sorozat a legkorszerűbb 3,6 literes négyhengeres FPT gyártmányú turbófeltöltős erőforrásokkal üzemel, melyek közös nyomócsöves befecskendezésűek és teljesítik a STAGE V károsanyag-kibocsátási normákat. 1800 bar befecskendezési nyomással, nyomásszabályzós turbófeltöltővel, intercooler egységgel, viszkokuplunggal szerelt hűtőventilátorral rendelkeznek. A 105 literes üzemanyagtartály mellé egy 10 literes AdBlue-tartály is található a kipufogógáz-utókezelő rendszer számára. A STAGE V normáknak megfelelő kipufogógáz-tisztításhoz minden típuson SCR rendszer dolgozik, valamint DPF szűrő és DOC rendszer is található rajtuk, akárcsak külső hűtésű EGR rendszer is. Minden komponens a motorháztető alatt kapott helyet, ahol nem zavarja a gépkezelő látóterét. A keskeny kipufogócső tökéletesen illeszkedik az A-oszlop előtti térbe, így nem gátolja a kilátást. A beépített kipufogógáz-utókezelő rendszerek ellenére a motortér kivételesen könnyű hozzáférést biztosít a karbantartáshoz.


NEXOS 200: Egyszerűen erőteljes

A NEXOS 220-tól a 260-as modellig az új NEXOS-ok a nagy teljesítményű 3,6 literes FPT 4 hengeres motorral készülnek. Az üzemanyagtartály kapacitása 100 literig (az M/L/XL változatoknál szériafelszereltség) a fülke alatt található. Ez az elhelyezés segíti az alacsony súlypont elérését, így optimális a stabilitás a lejtőkön. Az S-modellnél 75 literes üzemanyagtartály érhető el alapfelszereltségként.

Motorfordulatszám-memória

Minden NEXOS alapfelszereltségként motorfordulatszám-memóriával rendelkezik. A még nagyobb kényelem érdekében a gépet opcionálisan egy második memóriamodullal is lehet kérni.

Claas Nexos

Az ELIOS 300-as sorozat a legkorszerűbb 3,6 literes négyhengeres FPT gyártmányú turbófeltöltős erőforrásokkal üzemel – forrás: AXIÁL Kft.

Csatlakoztatás elöl és a traktor középvonalában

Frontra szerelt munkagépekhez az új NEXOS egy első függesztőszerkezetet vagy gyárilag felszerelt szerelőlapot ajánl. A még nagyobb hatékonyság érdekében a traktor középvonalában elhelyezett oldalsó szerelőlap a gyárilag rendelkezésre álló lapokkal kombinálva további függesztési lehetőségeket biztosít.

PROACTIV első híd

A NEXOS magas szintű kényelme nem csak a gép alacsony súlypontjának és optimalizált súlyelosztásának köszönhető, hanem a PROACTIV első hídnak is. Ez passzív billenésstabilizálást nyújt a kanyarokban, ami gyors közúti, szántóföldi haladásnál és a szántóföldi munka során optimális vezetési kényelmet biztosít. Egyszerű kialakításának köszönhetően a karbantartás költségei lényegesen alacsonyabbak.

Tökéletes áttételezés

A hajtómű 30 előre- és 15 hátrameneti sebességfokozattal, a REVERSHIFT és a TWINSHIFT rendszerrel pontos és kiváló sebességelosztással rendelkezik. Alapfelszereltségként az új sebességváltó a NEXOS-ban 40 km/h-s ECO közlekedésre képes. 40 km/h-s sebességnél ez 1650 fordulat/percet jelent.

Hidraulika rendszer

Az akár 87 l/perc teljesítményű erőteljes hidraulikus rendszer egyetlen vásárlói igényt sem hagy teljesítetlenül. A NEXOS három hidraulikus szivattyúval készül. A kihelyezett körök számára 60 l/perc, a hátsó függesztőszerkezethez pedig egy különálló 27 l/perc teljesítményű szivattyú tartozik, a kormányzáshoz újabb 27 l/perc teljesítmény áll rendelkezésre. Kihelyezett körök száma 2-4 db hátsó, mechanikus vagy elektrohidraulikus. A kabin jobb első oszlopához pedig 3 vagy 4 pár kihelyezett kör kapható.

Claas Elios

A műszerfalon található színes kijelzőn keresztül kontrollálható a traktor összes funkciója – forrás: Agroinform

Teljesen integrált, 4-es kategóriájú szűrőrendszer

Az új, teljes mértékben a fülkébe integrált 4-es kategóriájú szűrőrendszer nagyobb biztonságot és kényelmet kölcsönöz a gépkezelő számára permetezés közben.

Színes kijelző a műszerfalon

A műszerfalon található színes kijelzőn keresztül kontrollálható a traktor összes funkciója. A traktor vezetője minden fontos információt megtalálhat a napi munkához egy szempillantás alatt.

Csatlakoztathatóság, kamera és ISOBUS

A PROFICAM hátsó kamerával és az ISOBUS-szal az új NEXOS készen áll a jövőre és az új technológiákra. A jobb oldalon termináltartó áll rendelkezésre a különböző kezelőmonitorok elhelyezéséhez.