Az Ön által termesztett növénykultúrák közül melyek esetében alkalmazza a Natur Micro talajkondicionálót

Mintegy 700 hektár szántón gazdálkodom Tamási környékén, Tolna megyében. Ezen a területen búzát, tritikálét, napraforgót, kukoricát, cukorrépát és mákot termesztek. Főként a talajjavításban veszem igénybe a Natur Agro termékeit, hogy megőrizzem a talaj szervesanyag-tartalmát, illetve megfelelő levegőzöttséget biztosítsak neki.

Minden általam termesztett növénykultúra esetében alkalmazom a Natur Micro-t. Rendkívül fontos ugyanis, hogy talajbaktériumot jutassunk a talajba, hiszen csak így bomlik le a szármaradvány. Ha megmaradna, az elvonná a talajból a nitrogént. Mivel a bejuttatott baktériumokkal meg tudom őrizni a talaj szervesanyag-tartalmát, rendkívül jók a terméseredményeim. Persze ilyenkor nagyobb hozamú a szár és a gyökérmaradvány a talajban, amit újra le kell bontani, tehát ez egy örök körforgás.

Pájtli József

Pájtli József: "Főként a talajjavításban veszem igénybe a Natur Agro termékeit, hogy megőrizzem a talaj szervesanyag-tartalmát, illetve megfelelő levegőzöttséget biztosítsak neki."

Mely szántóföldi munkák során alkalmazza még a Natur Micro-t?

A szárlebontáson kívül vetés előtt is bedolgozzuk a talajba.

A Natur Micro-n kívül használ más Natur terméket?

A Natur Plasma élő algás biostimulátort, elsősorban a cukorrépára, de másra is nagyon jó. Ennek a terméknek köszönhetően intenzívebben fel tudják venni a növények a tápanyagokat a talajból. A Plasma tehát fokozza az asszimilációt, megfelelő mennyiségű tápanyaghoz juttatja a növénykultúrát. Ezen felül a Natur Micro a növényi maradványokat lebontja a talajban, így a kálium-utánpótlás is biztosított a növények számára. Akár három százalék feletti szervesanyag-tartalom is van az általam művelt földeken, amit annak köszönhetek, hogy a szármaradványok bontása tökéletesen zajlik.

A Plasma fokozza a gyökérnövekedést is, és tudjuk: ha nagyobb a gyökér, jobban fel tudja venni a vizet, és könnyebben viseli a szárazságot. A fiatalkori növényeket is segíthetjük ennek a terméknek az alkalmazásával, ugyanis fokozza a bokrosodást. A növény fiatalkori táplálkozásában tehát rendkívül fontos szerepet játszik. Mindig a növény szükségletének megfelelően próbáljuk optimalizálni a környezetet, tehát a tápanyagok kijuttatását. Ebben kiváló partner a Natur Agro.

Hogyan került kapcsolatba a Natur Agro termékekkel?

Több gyártó termékeit megvizsgáltam, de amikor eljutottam a Natur Agro kínálatához, és áttekintettem ezek összetételét, azonnal szimpatikussá váltak. Megfelelőnek, ebből fakadóan pedig megbízhatónak találtam a termékekben lévő talajbaktériumok összetételét egy-egy termékben. Aztán kipróbáltam a talajbaktériumokat, és a gyakorlatban is tökéletesen beváltak.

Milyen módszerrel juttatja a Natur Micro-t a talajba?

Egy speciális tartályt szerelünk a traktor elejére, ez permetezi, adagolja ki az anyagot megfelelő gyorsasággal. Igyekszem mindig egy kicsit korábban kijuttatni, még a vetés előtti időszakot megelőzően, amikor lezárjuk a talajt. Enyhén bedolgozva kerülnek ki a baktériumok a talajba. Ennek eredményeként, mire a vetés ideje elérkezik, addigra megfelelő mennyiségben tud szaporodni ez a hihetetlenül jó minőségű és mennyiségű baktériumtrágya.

Milyen tapasztalatokat gyűjtött még a Natur Agro termékekről?

A talajszerkezet javulása az elsődleges és legfontosabb előny számomra. A Natur Agro termékek használatával jobb lesz a talaj vízháztartása, vagyis jobban megőrzi magában a vizet. Ezen felül növelhetjük, illetve megőrizhetjük vele a talaj szervesanyag-tartalmát. Megfigyeltem, hogy a talaj kellemesebb tapintású, aprómorzsás, vagyis nagyon jó minőségű lesz, függetlenül attól, hogy sok vagy kevés a csapadék.

A Natur Agro termékei a talajjavítást szolgálják, ami egyértelműen hozamnövekedéssel is jár. Ugyanis ha jó a talaj levegőzöttsége és vízháztartása, akkor a műtrágyák is jobban hasznosulnak. És van még egy nagyon fontos hatásuk: az egyéb hozzáadott mezoelemek, mint az elengedhetetlen magnézium, kalcium, kén vagy a mikroelemek közül a cink felvehetősége is jelentősen javul, ha Natur Agro termékeket használunk.

Milyen egyéb előnyök miatt ajánlaná a többi növénytermesztőnek a termékek használatát?

Mindig friss anyagot kapok a cégtől, ez a legfontosabb, és persze az, hogy mindehhez elfogadható költségszinten jutok hozzá. A baktériumok hektáronkénti költsége elhanyagolható. Évente 8-9 tonna búzát, 10-12 tonna kukoricát, 3,5-4 tonna napraforgót termelek. Ezek nem kis mennyiségek, ekkora hozam minőségét nem kockáztathatom. Sosem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a talaj szerkezetének optimalizálása elengedhetetlen, ha magas terméshozamot kívánunk elérni.