Az utóbbi évtizedek kutatásai egyre több esetben tárták fel, hogy a mikroorganizmusok több esetben hasznos segítséget nyújtanak az embernek. Ennek egyik példájaként a Hawaii-ban működő Brigham Young Egyetem (BYU) kutatócsoportja, kísérletek alapján felfedezte, hogy sótűrő baktériumok bizonyos haszonnövényekkel szimbiózist alkotva, képesek elősegíteni azok sós talajon történő termesztését – írta meg a geneticliteracyproject.orgEz különösen fontos, ha figyelembe vesszük, hogy a tengerpartok közelében egyre jobban terjed a talajok sóval való elszennyeződése, ami becslések szerint már az önözött területek 20 százalékát érinti.

Indiai kutatók kimutatták, hogy a sós talajok kukoricából és gyapotból a normál talajokhoz viszonyítva azonos területen 39, illetve 63 százalékkal alacsonyabb termést adnak. A növénynemesítők – több kevesebb sikerrel már régóta foglalkoznak sótűrő növények előállításával, ez azonban egy lassú folyamat.

simbiozis

Bizonyos sótűrő baktériumok haszonnövényekkel szimbiózist alkotva, képesek elősegíteni azok sós talajon történő termesztését – fotó: Pixabay

A BYU kutatói a másik oldalról közelítik meg a problémát: sótűrő baktériumokat visznek be növények gyökérzónájába, amivel ugyanazt a célt lehet elérni. Ennek alapján a jövőben lehetőség nyílhat a sótűrő növényfajták számának kiterjesztésére és a korábban terméketlen, magas sótartalmú talajok növénytermesztésben való hasznosítására, ami végső soron számottevően növeli a rendelkezésre álló földterületet és az előállítható élelmiszertermékek mennyiségét.

A kísérletekben felhasználják a sivatagokban és az óceánok közelében vadon növő sótűrő növényeket is, amelyeknek gyökérzónájában élő baktériumokat kitenyésztik, és átültetik a sós talajokba vetett termesztett növények körzetébe, ami számottevően javítja azok sótűrő képességét.