Az időjárás az elmúlt években egyre hektikusabbá vált, egyre többször találkozunk aszály miatt bekövetkező károkkal. Ezek mérséklésében komoly szerepet játszik a terület adottságainak megfelelő agrotechnika, és a fajta/hibrid kiválasztása. A megfelelő teljesítményt csak a hibridspecifikus termesztéstechnológia és protokoll adja, ezért rendkívül fontos tehát a megfelelő nitrogéntrágyázás, illetve a szárszilárdítás és a nagy termésért felelős jelentős mennyiségű fotoszintézisnek teret biztosító levélfelület fungicides megvédése.

A Syngenta évről évre azon dolgozik, hogy az általuk előállított hibridek között minden partnerük megtalálja a számára legoptimálisabb termesztéstechnológiát, és a legmegfelelőbb hibridet. Mindemellett folyamatosan fejlesztik a növényvédelmi technológiákat is, ezzel is segítve a minél magasabb termésmennyiség elérését. A kalászos kultúrák esetében is folyamatos a fejlesztés, ennek egyik zászlóshajója az öt éve bevezetett Hyvido hibrid árpa program.

A Syngenta hibrid árpáit nagyobb termőképesség és erőteljesebb kezdeti fejlődés jellemzi, vetésidejük rugalmasabb. Ezen felül gyorsabb a tavaszi újrafejlődésük, regenerációjuk, bokrosodó képességük. Mivel fizikai és fiziológiai tulajdonságaiban eltérnek az átlagos fajtáktól, termesztéstechnológiájának sarkalatos pontjai vannak, amelyek betartása biztosítja a növényben rejlő potenciál minél hatékonyabb kihasználását.

A Hyvido árpák termésének kiváló beltartalma, könnyű darálhatósága és feldolgozhatósága népszerűvé teszi a saját takarmányt előállítók számára is. Az elmúlt évek demonstrációs kísérletei, és üzemi tapasztalatok alapján a Hyvido® hibrid árpák átlagosan 19% többlethozamot értek el a konvencionális fajtákkal szemben.

hibrid árpa

Jallon hibrid árpa – fotó: Syngenta

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Jallon hibrid árpa előnye a jobb szárazságtűrésben, stressztűrésben is megnyilvánult. Az idei évhez hasonló éve volt a Jallonnak 2015-ben Karcagon csapadékellátottság tekintetében. Akkor a januártól betakarításig lehullott csapadék összege 169 mm volt.

A Karcagi Kutatóintézet által kivitelezett üzemi kísérletben a Jallon 6 soros hibrid ősziárpa 200 csíra/m2 tőszámmal, rendkívüli bokrosodó képességével, a konvencionális fajtáknál nagyobb és intenzívebb gyökérfejlődésével mind a forgatás nélküli minimum művelési ágú (itt rendkívüli mértékben nagy hatása van az intenzív gyökérnövekedésnek és a robusztus gyökérzetnek), mind a hagyományos forgatásos területen is 1.64 t/ha (9.65 t/ha vs. 8.01 t/ha) illetve 1.31 t/ha (9.18 t/ha vs. 7.87 t/ha) terméstöbblettel bírt a hagyományos standard fajtához képest, azonos tápanyagellátás és növényvédelmi beavatkozás mellett.

A középkorai, hatsoros hibrid minden termőhelyre ajánlott, így a könnyebb talajokra is. A hibrid árpa erőteljes és mélyre hatoló, robosztus gyökérzete biztosítja a kedvezőtlenebb, aszályos, stresszes körülmények között a megfelelő víz- és tápanyagfelvételt.

árpa

SY Dooblin a Hyvido új hibridje - fotó: Syngenta

SY Dakoota a Hyvido új hibridje - fotó: Syngenta

Nagy örömmel jelentjük be, hogy az idei év őszétől két új hibriddel bővítjük Hyvido kínálatunkat, melyeket SY Dakoota, illetve SY Dooblin néven kereshetnek hamarosan termékeink között.

Mindkét hibrid kiváló adaptációs készséggel, kimagasló terméseredménnyel, és stabilitással rendelkezik. Az eddigi kísérletek azt mutatják, hogy érdemes lesz velük számolni.

Syngenta