A vonatkozó 22/2016 (IV.5.) FM rendelet rögzíti, hogy az ökológiai másodvetés (EFA) és zöldtrágyázás céljából elvetett másodvetés tervezett idejét, helyét az egységes kérelmében - az egységes kérelem benyújtására előírt határidőn belül - meg kell jelölni, mert ennek hiányában a majdan elvégzett művelet nem kerül figyelembevételre - írja a NAK.

traktor

Az Egységes Kérelemben előre be kell jelölni azt a szándékot, hogy az idei évben kívánjuk másodvetésben teljesíteni az AKG zöldtrágyázási előírást – fotó: pixabay.com

A tényleges helyet, időpontot majd a munkálatok elvégzését követő 15 napon belül is be kell jelenteni

Csak 60 nap után forgatható alá az AKG-ba elszámolni kívánt zöldtrágyanövény, valamint EFA másodvetésként nem vehető figyelembe.

Mi történik határidőn túl

Az egységes kérelem benyújtására előírt határidőn túl csak a hagyományos másodvetés jelölhető, mellyel a gazdálkodó pl. talajtakarást szeretne megvalósítani az eróziós károk megelőzése/csökkentése, vagy a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) szabályaiban rögzített vetésváltási szabályok megtartása miatt indokolt pl. kukorica három évig történő termesztését követően vetőmagcélú hibridkukorica termesztése vagy a vetőmagcélú hibridkukorica négy évig történő termesztését követően kukorica termesztése csak másodvetést követően valósítható meg.

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Tudj meg többet az év agrárdigitalizációs eseményéről!

www.prega.hu

Az egybeművelt táblát hasznosító mezőgazdasági termelők egyetemlegesen felelnek

A HMKÁ kapcsán érdemes figyelni arra, hogy amennyiben több gazdálkodó ugyanazon növényt termeszt – egybeművelés realizálódik -, és meg nem felelés kerül megállapításra – pl. vetésváltási szabályok megsértés – úgy az egybeművelt táblát hasznosító mezőgazdasági termelők egyetemlegesen felelnek az egybeművelt táblát érintő meg nem felelésért, mely támogatáscsökkenést eredményezhet.