Ami a mezőgazdaságban kb. két évtizede indult, az a humán gyógyászatban már száz éve kezdődött el. Egy korábban megjelent írásban már foglalkoztunk olyan mikrobiális megoldásokkal, melyek akár rovarok, akár gombák ellen nyújtanak hatékony védelmet a növénytermesztésben. Ma már több olyan készítmény van forgalomban, mellyel nem kémiai úton védekezhetünk a károsítók ellen, és várhatóan egyre több kerül engedélyezésre. Ezek között vannak mikroszkopikus gombákat, illetve baktériumokat tartalmazók.

Érdekes, hogy ami a mezőgazdaságban kb. két évtizede indult, az a humán gyógyászatban már száz éve kezdődött el. Érdekességként nézzük, mit ír a Wikipédia a penicillin felfedezéséről, mely az első tudatosan alkalmazott antibiotikumnak tekinthető: „...felfedezését a skót Alexander Fleming nevéhez kötik, habár már jóval korábban is észrevették a Penicillium antibakteriális hatását”.

Egy „... ifjú olasz orvostanhallgató, Vincenzo Tiberio megfigyelte, hogy az udvarukon évszázadok óta működő kút vize a környékbeliek hasmenéses megbetegedéseit gyógyítja. 1895-ben publikálta, hogy a kútfedő kőlapról nyert penészgomba kivonata a laboratóriumi baktériumtenyészeteket 8 nap alatt teljesen elpusztította. A nápolyi egyetemi tanárai nem tulajdonítottak jelentőséget fiatal kollégájuk szenzációs felfedezésének.”

Ma a mezőgazdasági felhasználást tekintve két baktérium eredményes kutatása a legfigyelemreméltóbb: a Bacillus Thuringiensis, mely a rovarok ellen hat, és a Bacillus Subtilis, mely számos növénypatogén gombát és baktériumot képes gátolni, illetve elpusztítani. Nézzük ez utóbbit!

A Bacillus Subtilis hatásmechanizmusa merőben eltér a hagyományos növényvédő szerekétől. Tulajdonképpen a megszokott értelemben nem is fejt ki ölő hatást, ezért inkább a termésnövelők kategóriájába sorolják őt. Hatáskifejtésének a módja azon alapul, hogy agresszív módon blokkolja a konkurens szervezeteket, melyek így nem jutnak a táplálékforrás közelébe, ezért előbb nyugalmi helyzetbe kerülnek, majd később elpusztulnak.

Bár a laboratóriumi mérések szerint a B. subtilis jelentős mennyiségű antibiotikumot termel, ezek a talajban csak a közvetlen környezetükben fejtenek ki ölő hatást, mert a nagyobb részük a talajkolloidokon megtapadva viszonylag gyorsan elbomlik. A megszokottól eltérő hatásmechanizmusú készítményeket ezért a biokontroll hatású kategóriába sorolják. Az ehhez a kategóriához történő besorolás egyik feltétele, hogy a természetben előforduló élő szervezet legyen, mely biotermesztésben is alkalmazható. A fent leírt hatásmechanizmust jól szemlélteti az alábbi két kép, mely a Saniplant Kft. laboratóriumában készült a B. subtilis kutatása során.

A B. subtilis hatása (2 dl/ha dózisban) a Fusarium graminearum növekedésére

A B. subtilis hatása (2 dl/ha dózisban) a Sclerotinia sclerotiorum növekedésére

A petri csészék talaját Fusarium graminearum, illetve Sclerotinia sclerotiorum gombákkal befertőzték. Jól látszik, hogy a befertőzés után mindkét gomba gyors fejlődésnek indult. A B-vel jelzett pontokban szántóföldi dózisban alkalmazott B. sublitis baktériumot cseppentettek rá. A K pontok (kontroll) kezelést nem kaptak.

A patogén gombák terjedését a B pontokból kiindulva a B. subtilis erőteljesen gátolta. A gátolt terület nagysága a baktérium szaporodásával arányosan egyre növekszik. A gátolt zónában a növénypatogén gomba elpusztult, a gátolt terület határán pedig szaporodása megállt. A laboratóriumi vizsgálatok mellett a B. subtilis hatását szabadföldi kísérletben is megfigyelték.

kép

kép

kép

fotók: Fehérné Boros Irén

Kisújszálláson repcében 0,2 l/ha dózisban teljes védelmet nyújtott a Sclerotinia sclerotiorummal szemben. A védelem eredményeként a repce lényegesen több elágazást hozott a kontrollhoz képest, és a növény is lényegesen magasabb lett, mert a gomba a szállító edénynyalábokat nem károsította.

képkép

fotók: Fehérné Boros Irén

Szamócában mind a növénypatogén gombák, mind a patogén baktériumok elleni védelem biztosította az egészséges növényállományt és a nagyméretű bogyók kialakulását. Viszonyítási alapként a tál közepén egy 100 Ft-os érme látható.