Részletezik a penészgombák szennyező metabolitjainak előfordulását a takarmánynövényeken világszerte, valamint ezeknek a lehetséges kockázatait is a haszonállatokra vonatkozóan.

Az egészségügy-, a táplálkozás- és a biotudomány területén is szakértőként elismert DSM nyilvánosságra hozta a 2021-es évben végzett, 75 országból származó, több mint 24 000 takarmány-összetevő mintából végzett, 112 000 feletti elemzés mikotoxin eredményeit.

Búza, kalászos, mikotoxin

A kutatás segíti az állategészségügyet, az állatjólétet, a fenntarthatóságot és a jövedelmezőséget is javítja – fotó: DSM

Anneliese Mueller, a DSM Mikotoxin Termékmenedzsere kijelentette: „A mikotoxinok veszélyeztetik az állatok egészségét és a bél integritását; növelve az esélyt az általános egészségi állapot romlására, a gyenge teljesítményre és a rosszabb energiafelhasználásra. A takarmányokat szennyező anyagok előfordulásának pontos megismerése lehetővé teszi az iparág számára, hogy megfelelő ellenintézkedéseket tegyen, ezáltal javítsa a jövedelmezőséget, az állategészségügyet, az állatjólétet és a fenntarthatóságot."

Összességében, az állati fehérjetermelést fenyegető, mikotoxinokkal kapcsolatos veszélyek továbbra is magasabbak a tavalyi évhez viszonyítva. Globálisan az átlagos kockázati szint 62% volt, ami azt jelenti, hogy a minták közel kétharmadában legalább egy mikotoxin volt az ajánlott szint felett.

Regionális szinten a kalkulált kockázati szintek Európában a mérsékelt 44% körül, Ázsiában a magasnak mondható 79% körül voltak.

Mikotoxinokat termelő penészgomba a kukoricán

Mikotoxinokat termelő penészgomba a kukoricán – fotó: DSM

Főbb regionális tendenciák

• Az Észak-Amerikai kukorica enyhén megnövekedett deoxinivalenol és fumonizin koncentrációt mutat, miközben az előfordulási aránya is olyan magas, mint 2020-ban.

• A deoxinivalenol a fő potenciális veszély az európai gabonatermésben; Nyugat- és Dél-Európa a leginkább érintett terület. A T-2 toxin előfordulása Észak-Európában nőtt, csakúgy, mint az aflatoxinok előfordulása Dél-Európában.

• Az ázsiai és csendes-óceáni térségben összességében fokozódott a mikotoxinok kockázata és az aflatoxinok továbbra is problémát jelentenek ebben a régióban. Ugyanakkor megfigyelhető volt az ochratoxin A és a T-2 toxin szintek növekedése is.

• Latin-Amerikában még mindig a fumonizinek a legelterjedtebb mikotoxinok a kukoricában. Míg a dél-amerikai kukoricában a fumonizin koncentrációjának enyhe csökkenését figyeltük meg, a deoxinivalenol szintje nőtt.

• A Közel-Keleten és Észak-Afrikában a Fusarium mikotoxinok nagyon elterjedtek. A deoxinivalenol a szubszaharai Afrika egyik fő problémája.

A mikotoxinkockázat érinti a baromfi, a sertés, a kérődzők és a vízi kultúrák takarmányozását is

A mikotoxinkockázat érinti a baromfi, a sertés, a kérődzők és a vízi kultúrák takarmányozását is – fotó: DSM

„A felmérésben közölt kockázati szintek azt jelzik, hogy a gazdálkodók milyen valószínűséggel szembesülhetnek a takarmányok mikotoxin-szennyezettségével. A legfrissebb eredményeket tekintve tanácsos lenne, hogy a termelők minden esetben körültekintően ellenőrizzék az alapanyagokat és a késztakarmányokat a mikotoxin-szennyezettség szempontjából, és egy hatékony mikotoxin-kockázatkezelési programot alkalmazzanak" – mondta Anneliese Mueller.

A felmérésről

Az éves DSM Mikotoxin Felmérés (korábban BIOMIN Mikotoxin Felmérés) a leghosszabb ideje fennálló és legátfogóbb adatsor a penészgombák metabolitjainak előfordulásáról az állatok takarmányösszetevőiben. A felmérés eredményei betekintést nyújtanak a hat fő mikotoxin előfordulási gyakoriságába a mezőgazdasági termékekben, beleértve a kukoricát, búzát, szóját, árpát, rozst, zabot, rizst, cirkot és kölest, valamint az ezekből készült melléktermékeket is, amelyeket haszonállatok, nevezetesen baromfi, sertés, kérődzők és vízi kultúrák takarmányozására használnak. Tekintse meg a felmérést!

Nézze meg a World Mycotoxin Report Impact 2022 webináriumot

DSM – Bright Science. Brigther Living.™

A DSM egy globális, célirányosan vezetett vállalat az egészségügy, a táplálkozás- és a biotudomány területén, aki a tudományt az emberek, az állatok és a bolygó egészségének javítására használja. A DSM célja, hogy mindenki számára fényesebb jövőt teremtsen. A DSM termékei és megoldásai a világ legnagyobb kihívásaira adnak választ, miközben gazdasági, környezeti és társadalmi értéket teremtenek valamennyi érdekelt fél – az ügyfelek, az alkalmazottak, a részvényesek és a társadalom egésze számára.

Rejtett mikotoxinok az élelmiszerláncban

Rejtett mikotoxinok az élelmiszerláncban – fotó: DSM

A DSM és társult vállalatai hozzávetőleg 23 000 embert foglalkoztatnak világszerte és éves nettó árbevételük kb. 10 milliárd euró. A céget 1902-ben alapították és szerepel az Euronext Amsterdam listáján.

A céggel és a felméréssel kapcsolatos további információkért látogasson el a következő a DSM alábbi webolalaira!

https://www.dsm.com/corporate/home.html

https://www.dsm.com/anh/home.html