Pár hete még arról közölt információkat Bige László, elnök-vezérigazgató, hogy 93 év után a Nitrogénművek befejezi a gyártói tevékenységét, majd gyorsan jött a pontosítás, hogy mégsem zár be a gyár.

A legfrissebb fejlemény pedig az, hogy konkrét időpontot jelentett be az újraindulásra.

Bige László az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt. Elmondta, hogy jelenleg is áll a termelés a gyárban és ennek az az oka, hogy jelentős, 20 milliárd forintos adóterhet vetett ki a kormány két lépésben az 1 milliárd tonna műtrágyára, amit gyártanak.

"Ez 20 ezer Ft/t műtrágya. Olyan extra adó, amivel már nem lehet eladni a műtrágyát. Nem vagyunk mi versenyképesek" – hangsúlyozta Bige László.

Bige László közölte azt is, hogy néhány nappal ezelőtt aláírtak egy olyan szerződést, amivel új beruházást létesítenek majd. Ennek következtében óránként 80 tonna ammóniát tudnak lefejteni, ami lehetővé teszi a termelésüket úgy, hogy nem kell befizetniük a fent említett adót.


"Nem fogunk földgázt vásárolni, hanem behozzuk az importammóniát" – magyarázta. Ez a rendszer júniusra fog elkészülni, "akkor biztos, hogy újraindulunk" – jelentette ki a Nitrogénművek vezére.

Hozzátette, hogy "onnantól kezdve újrakezdjük a termelést, és nem fogjuk abbahagyni és nem is fogjuk feltenni a kezünket".

Indexkép: Pixabay