A Cropwise mint a Syngenta digitális termékeit jelző márkanév 2021-ben mutatkozott be Magyarországon. A Cropwise termékcsalád már több tagja elérhető a hazai termelők és szakemberek számára.

A Cropwise Seed Selector adat alapú vetőmagajánlást biztosít, illetve a Cropwise Planting a változó tőszámú technológiát használó gazdálkodók szakmai munkáját segíti. A Cropwise Imagery pedig műholdas képek részletes elemzését teszik lehetővé, egy egyszerű és könnyen kezelhető módon a felhasználók számára.

cropwise

Forrás: Syngenta

A 2023-ban vezettük be a Cropwise Protectort, ami a digitális növényvédelem úttörője Európában

Egy gazdaság életében a növényvédelmi folyamatok tervezése, koordinációja, a permetezések időzítése és a megtörtént kezelések megfelelő adminisztrációja, nagyon nagy kihívást jelent minden gazdálkodó és növényvédelmi szakember számára. Ez egyrészt komoly felkészültséget, naprakész információkat és tapasztalatot igényel.

A jövő fenntartható és jövedelmező növénytermesztés sikerének egyik alapköve az, hogy a növényvédelem a leghatékonyabb módon, szakmai adatokra legyen alapozva, legyen végrehajtva – aktívan bevonva a növényvédelemben résztvevőket.

cropwise

2023-ban vezették be a Cropwise Protectort – forrás: Syngenta

A Cropwise Protector minden egyes funkciója szervesen kötődik az üzem működéséhez

A főbb funkciók a következők:

  • Táblaszintű, őszibúza-betegség előrejelzés
  • A növényvédelmi munkákban résztvevő kollégák megfigyeléseinek, adatgyűjtésének, döntéshozásának és az Agronómiai kommunikációját összefogó Határszemle applikáció
  • A táblák műhold képeinek megjelenítése a Cropwise Imagery rendszer integrációjával
  • Az üzem növényvédelmi munkáit támogató tervező és hatékony adminisztrációt végző funkciók (Okos Permetezés, Feladatok, Permetezés regisztrációja)

Az egyik legütősebb része a rendszernek az őszi búza táblaszintű betegség modellje, amely 5 -10 napos előrejelzést nyújt a legfőbb őszi búza betegségekre (szeptória, sárga- és vörösrozsda, lisztharmat és fuzárium).

A modell nem csak az időjárási adatokat gyűjti, hanem figyelembe veszi a talajtípust az előveteményt, a vetés és a kelés idejét. Továbbá a termesztett fajta betegség érzékenységét, így egy teljesen gazdaságra és táblára szabott ajánlást kaphatunk a kezelések időzítésére vonatkozólag, így javítva a kezelések hatékonyságát és a termésátlagot.

A határszemle és az idővonal applikáció köré gyűlő funkciók segítik a csapaton belüli kommunikációt.  A határszemle adatainak a rögzítése, elemzései, illetve az abból történő döntéshozás során történő feladatok delegálása a kijuttatásban résztvevők számára rendkívül hatékonnyá és áttekinthetővé teszi a növényvédelmi folyamatokat és a hozzá tartozó adatokat.

A táblák folyamatos nyomon követesében nyújt hatékony segítséget a Sentinel 2-es rendszer 10x10 méteres felbontású műholdas képek (NDVI, SAVI,) megjelenítése. Így aktuális képet kaphatunk a növényállományunk fejlődéséről, változásáról és lehetővé válik az esetleges negatív behatások (technológiai hiba, talajfolt, stb) javítására.

Az okos permetezés funkció lehetővé teszi a szakemberek számára az éves növényvédelmi tervek elkészítését (tábla és növényfaj szintű tervek) és nyomon követését. Miután az adott kezelés aktuálissá válik, feladatot/munkautasítást adhatunk a rendszer segítségével és a permetezés végrehajtását követően egyszerűen adminisztrálhatjuk a növényvédelmi kezeléseket. Ezek az adatok ezután szerves részét képezik a permetezési naplónak.

Egy új digitális rendszer alkalmazása mindenki számára egy tanulási folyamat. Ezért úgy döntöttünk, hogy ebben is támogatjuk a jövőbeni partnereinket és személyes konzultációval segítjük a Cropwise Protector használatának napi rutinná válását az üzemben.

Jelentkezzen most és kérje személyes konzultációnkat, ahol megtanítjuk a Cropwise Protector használatát.