A diquat-dibromid hatóanyagú készítmények közül a szükséghelyzeti engedéllyel rendelkezők a napraforgó és őszi káposztarepce kultúrában állományszárításra (deszikkálásra) földi permetezéses kijuttatással 2023.05.25-től 2023.09.21-ig, míg szója kultúrában 2023.07.01-től 2023.10.28-ig felhasználhatóak – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kiemelik, hogy azok a gazdálkodók, akik részt vesznek az Agro-ökológiai Programban (AÖP) az Agrárminisztérium (AM) állásfoglalása alapján alkalmazhatják az adott hatóanyagú szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező készítményt és a diquat-dibromid hatóanyagú készítmények AÖP-ben való felhasználására vonatkozó leírásban ugyanis nem a programban résztvevő gazdaság van a fókuszban, hanem a program egy-egy gyakorlatában részt vevő terület.

A diquat-dibromid hatóanyagú készítmények közül a szükséghelyzeti engedéllyel rendelkezők bizonyos megkötésekkel napraforgó és őszi káposztarepce kultúrában alkalmazhatók

A diquat-dibromid hatóanyagú készítmények közül a szükséghelyzeti engedéllyel rendelkezők bizonyos megkötésekkel napraforgó és őszi káposztarepce kultúrában alkalmazhatók – Fotó: Shutterstock

Diquat-dibromid hatóanyagú növényvédő szert nem használhat:

Amennyiben a termelő az AÖP-ben a szántóterülete legalább 50%-án a forgatás nélküli művelésre irányuló gyakorlatot választotta, úgy a gyakorlatba bevitt területen (tehát azokon a táblákon, ahol a gyakorlatot teljesíti) nem használhat diquat-dibromid hatóanyagú készítményt – írja a NAK.

Ennek oka az, hogy kifejezetten ehhez a gyakorlathoz tartozik egy pozitív lista, amin nem szerepel a diquat-dibromid – hangsúlyozzák.

Hozzáteszik, hogy nem is szerepelhet, mivel ez a hatóanyag az EU területén nem forgalmazható.


Diquat-dibromid hatóanyagú növényvédő szert használhat:

  • Amennyiben a termelő az AÖP-ben nem választotta a forgatás nélküli művelést, hanem más módon gyűjti össze a szükséges pontokat a szántó földhasználati kategóriában, úgy használhat diquat-dibromid hatóanyagú készítményt (feltételezve, hogy egyéb okok sem korlátozzák a kijuttatást).
  • Sőt, ha választotta a forgatás nélküli művelést az AÖP-ben, akkor is használhat diquat-dibromid hatóanyagú növényvédő szert, de kizárólag olyan táblákon, amelyeket nem vitt be a forgatás nélküli gyakorlatba – részletezi a NAK.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az AÖP-os készítménylisták kizárólag egy-egy konkrét AÖP gyakorlathoz rendelve értelmezendők. Így tehát a méhekre veszélyes vagy kockázatos szerek listája csak a méhes gyakorlatokban, a forgatás nélküli műveléshez tartozó lista csak a forgatás nélküli gyakorlatban érvényes. Nincsen olyan horizontális hatásuk, mint pl. az AKG szűkített növényvédőszer-listának.