A neonikotinoidok a világon a legszélesebb körben használt rovarölőszer hatóanyagok, amelyeknek a hasznos beporzókra, köztük a méhekre gyakorolt káros hatása már régóta tárgya tudományos kutatásoknak.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) javaslatára 2013-ban az Európai Unió három neonikotinoid (imidakloprid, klotianidin és tiametoxám) részleges tilalmát vezette be a méhek által leginkább látogatott növények esetében (repce, kukorica, napraforgó). A mai döntés ezt a korábbi tilalmat terjeszti ki, és megtiltja az ilyen szerek szabadföldi felhasználását, kizárólag üvegházakban engedélyezi az alkalmazást – számolt be a BBC.

A tilalom ellen csak négy ország szavazott (Magyarország, Csehország, Dánia, és Románia). A tilalom mellett 16 ország voksolt (Ausztria, Ciprus, Egyesült Királyság, Észtország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Portugália, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország, Szlovénia), az uniós lakosság túlnyomó többségét, 76,1%-át reprezentálva; 8 ország (Belgium, Bulgária, Finnország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Szlovákia) pedig tartózkodott.

méh

Régóta vita tárgya az ilyen típusú rovarirtók természetkárosító hatása – fotó: Shutterstock

A neonikotinoidok beporzókat károsító hatását az elmúlt években több vizsgálat is igazolta. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2018. februárban közzétett jelentése a neonikotinoidok hatásaival foglalkozó, 2013 óta megjelent kutatásokat összegzi. Az EFSA ezek alapján nem rég kijelentette: a tanulmányok többsége alátámasztja, hogy ezen szerek károsítják a házi-, a posz- és a vadméheket. Egy nemzetközi kutatócsoport által végzett szabadföldi kísérletről korábban már beszámoltunk.

A Greenpeace közleményében azt kérte a magyar kormánytól, hogy ezentúl tartsa tiszteletben a tilalmat, és ne kérjen ki eseti engedélyeket a neonikotinoid szerek hazai használatára.

A korlátozás komoly gondot okozhat a mezőgazdaságban, hiszen ezek a szerek széleskörben használt rovarirtók. Sok gazdálkodó tart attól, hogy a tilalom visszavetheti egyes növények termesztését.