A reuters.com hírportál az eltorzult fűtőanyag áraknak egy kirívóan észszerűtlen vadhajtásáról számolt be, miszerint Petras Vaitelis, 72 éves litván farmer a saját maga által termelt búzával és zabbal kénytelen fűteni a lakását, mivel a tűzifa vagy fapellet ára az orosz és fehérorosz import betiltása óta tonnánként 600 eurós rekordra szökött fel.

Litvánia a maradék fapellet és faapríték készleteinek nagy részét Nyugat-Európába értékesítette

Ehhez a példátlan dráguláshoz az is hozzájárult, hogy Litvánia a maradék fapellet és faapríték készleteinek nagy részét Nyugat-Európába értékesítették, mivel az emelkedő gázárak ott is megnövelték az alternatív tüzelőanyagok iránti keresletet – mondta a Baltpool balti bioüzemanyag-tőzsde kereskedelmi vezetője.

búza

A gazdának fáj a szíve, amiért gabonát kell égetnie – fotó: pixabay.com

6 tonna zabot kellene eladnia egy tonna fapellet áráért

Vaitelis, újságírók kérdésére a következőket mondta:

Tekintettel arra, hogy földművelő vagyok, fáj a szívem, hogy gabonát kell égetnem, de 6 tonna zabot kellene eladnom egy tonna fapellet áráért, ezért nagyon bolond lennék azt tenni.

Az illető tulajdonképpen a zabot a juhainak takarmányozása, a búzát pedig kenyérsütés céljából termeli, ilyen árarányok mellett azonban jobban megéri az állatai ellátásához a zabot, a család kenyérsütéséhez pedig a búzát a piacon megvásárolni, a gabonát pedig elégetni.

Ez az eset jól példázza az orosz-ukrán háború szerteágazó, káros kihatásait.