A méretezés során törekszünk a még egységesebb frakciók előállítására, ami figyelembe veszi a kaszat formáját, kaszat/kg értékét, valamint hatással van a zsák súlyok alakulására is. A korábban használt sötétkék csávázószer-színről a lila, Sepiret 9417 Purple színre váltottunk. Ennek következtében a kivetett kaszatokat könnyebb a vetéskor megtalálni a talajban.

Szintén új elemként vezetjük be 2017-től, hogy csak olyan vetőmagtétel kerülhet piacra, amelyből vethetőségi tesztet végeztek és megfelelt a szigorú előírásoknak. A vethetőségi teszt mellett 4 típusra vetőgép beállítási segédlettel is tudunk szolgálni. A Batch szám megadásával és a vetőgéptípus kiválasztásával a tesztelt vetőmag (2017-es szezonra előállított) tételeknek legoptimálisabb beállításait egy táblázatba foglaljuk össze a weboldalunkon.

Vetőmag

A fenti változtatások célja tehát, a nagyobb és egységesebb kaszatméret, a jobb szántóföldi kelés és a jobb vethetőség. A vetés során pontosabb lesz a tőszámtartás, a kelés homogenitása, ennek következtében – a még egyenletesebb állománnyal –, gazdálkodó partnereink nagyobb jövedelmet tudnak elérni a hibridjeink használatával.

A napraforgóolaj iránt az egész világon folyamatosan növekszik a kereslet az élelmiszeripar, ipari felhasználás és a bio-diesel gyártás területén. Ez természetesen kihat a napraforgó-termesztés volumenére és a jövedelmezőségére is. Magyarországon az elmúlt 3 évben hektáronként az egyik legnagyobb jövedelmet a napraforgó adta. A kedvező felvásárlási árának köszönhetően 2017-ben is az érdeklődés fókuszában van a napraforgó-termesztés. Egyéb előnye, hogy más szántóföldi kultúrákhoz képest aszályos években is biztonságosabb a termesztése, kisebb a termés ingadozása.

DuPont

Fontos, hogy a növekvő igények mellett korszerűsödjön a termesztéstechnológia is. A fejlesztések eredményeként jelentősen nőtt a hektáronkénti átlaghozam. A hibridválasztással és az alkalmazott agrotechnikával nagymértékben meghatározzuk az elérhető jövedelmet. Az intenzív napraforgó-termesztés elképzelhetetlen területre adaptált hibrid használat és kiemelkedő minőségű vetés nélkül.

2016-ban Magyarország 2,96 t/ha-os terméssel Európában az élen teljesített. A továbbiakban is hasonló sikert kívánok a napraforgó termesztéshez!

Varga Ernő
Kiemelt Ügyfélkapcsolati Menedzser, Kelet-Magyarország

Iratkozzon fel a DuPont Pioneer hírlevelére (kattintson a képre):

hírlevél

pioneer