Riminiben megkezdődött az olasz gyümölcstermelők legnagyobb szakmai rendezvényének számító Macfrut 2021 kiállítás és konferencia. Ennek első napján az olasz agráregyesületek szövetsége, a Coldiretti képviselőjének előadásában azon túl, hogy 2021 a belföldi gyümölcstermelés fekete éve volt, egyebek közt az is elhangzott: évi 1300 euróval, azaz átszámítva több mint évi 450 ezer forintos kiadással a zöldségek és gyümölcsök vezetik az olasz háztartások élelmiszeripari célú költéseit – írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Ezt azt jelenti, hogy az olaszok egészségesebben táplálkoznak, többet költenek gyümölcsfélékre, mint húsra, tésztafélékre, vagy sajtokra.

A szervezet felmérése szerint 10 olaszból 8 mindennap legalább egyszer fogyaszt valamilyen zöldséget vagy, gyümölcsöt, csaknem 40 százalékuk pedig többször is. Egy bolognai piackutató cég adatai szerint az olaszok vezetik a rangsort, náluk 160 kilogramm az elfogyasztott éves zöldség-gyümölcs mennyiség fejenként, szemben a Németországban mért 109 és az Egyesült Királyságban regisztrált 101 kilogrammal.

gyümölcs

Magyarországon 106 kilogramm a zöldség-fogyasztás fejenként, évente – Fotó: pixabay

A magyar fogyasztás a KSH mérései szerint kicsivel több, mint 106 kilogramm – ez a burgonya nélkül számolt átlag. A Coldiretti szerint az olaszok első helye nagy mértékben köszönhető a fiataloknak, akik a cukros üdítők helyett smoothie-féléket, csokoládé és cukorkák helyett pedig inkább gyümölcsszeleteket fogyasztanak otthon és az iskolában egyaránt.

Egy másik felmérés szerint az olaszok 88 százaléka részben élelmiszer-biztonsági aggályaik, részben hazafias gondolkodásuk miatt egyáltalán nem vásárol import zöldségeket és gyümölcsöket.